Written by

Legjobb megjelenés a farsangi bulin? Zöld és fenntartható!

Egyéb, Egypercesek, home_slider| Views: 923

Itt a farsang, áll a bál, keringőzik a kanál. Csárdást jár a habverő, bokázik a máktörő… A tél végéhez közeledve az alábbi sorok okozhatnak örök dallamtapadást mindenkinek, de leginkább a kisgyermekes családokban. Ilyenkor mindenki kiöltözik, hogy kellő színkavalkáddal és harsánysággal búcsúztassa a telet. Mutatunk pár tippet, hogy hogyan tedd ezt zölden és fenntarthatóan!

A farsang mozgó dátumú ünnepünk, hiszen kezdete és zárónapja is minden évben más és más. Ennek oka, hogy hiába világi ünnep, melynek hagyományai az ókorba nyúlnak, mégis a keresztény egyházi ünnepekkel van szoros kapcsolatban. Farsangnak a vízkereszttől hamvazószerdáig tartó időszakot nevezzük, amelynek legismertebb jelentése a tél elbúcsúztatása volt.

A latin nyelvcsaládhoz tartozó országokban ugyanerre az időszakra a karnevál szót használják. Ez a húshagyó keddhez köthető, hiszen a karnevál szó olasz eredetű őse a ’carnelevare’ azt jelenti, hogy „húst eltávolít”. Legyen akár farsang vagy karnevál, hagyomány, hogy az emberek jelmezt öltenek, majd farsangi bulik keretében ünneplik meg az elmúlt időszakot. Néhány tipp betartásával azonban tehetjük mindezt tudatosan is, a fenntarthatósági szempontok betartásával.

  1. Jelmez a gardróbunkból, kreatívan!

Riói vagy velencei karnevál a téma, klasszikus farsang vagy busójárás? Számtalanszor szembesülünk azzal, hogy mennyi felesleges ruhánk, játékunk és egyéb holmink van. Kiselejtezésük helyett, megfelelő összeállításban öltsük magunkra ezeket farsangi jelmezként, készítsünk maszkot, amit akár később többször is felhasználhatunk.

  1. Jelmezkészítés házilag? Válasszunk az újrahasznosítható anyagokat!

Kartondobozból és színes papírból izgalmasabbnál izgalmasabb jelmezek készíthetőek, ráadásul egyszerűen: legjobb tipp a dobókocka forma vagy kartonból kivágott és lefestett angyalszárnyak megalkotása. Ha pedig a lehető leggyorsabban előálló maskarára van szükségünk: két megfelelő alakra vágott kartonlappal pirítósként bármikor betoppanhatunk egy farsangi bulira és garantáltan sikert aratunk.

Kiürült vizes palackokat is használhatunk, lefestve és hátunkra rögzítve egy búvárszemüveggel, és leggingsszel máris felölthetjük búvárjelmezünket.  Amennyiben több időt és energiát szeretnénk öltözetünkre fordítani, zöldre és kékre festett palackokból halpikkelyszerű szeletek varázsolhatóak, hogy lenyűgöző sellőként a tengerek és óceánok élővilágának megóvására is felhívjuk a figyelmet.

  1. Sok vendég, fergeteges farsangi buli? Figyeljünk a szelektív hulladékgyűjtésre!

Szortírozzuk szemetünk, válogassunk felelősségteljesen. Legyünk akár vendégek, akár házigazdák, a buli alatt felhalmozódott üveg és papír hulladékot válogassuk külön és tájékoztassuk a vendégeket is a parti szabályairól.

  1. Mondjunk nemet a műanyagra!

Mellőzzük a műanyag tányérok, evőeszközök és poharak használatát. Használjunk bármilyen mosható, többször használható alternatívát, amelyekre egyre több helyettesítő található, legyen szó bambusz müzlis tálról, fém evőeszközről vagy fa tálalódeszkáról.

  1. Légy gasztrohős, készíts fenntartható ételeket!

Ha farsang, akkor kreatívabbnál kreatívabb fogások a konyhából! Készítsd el otthon kedvenc fenntartható receptedet, és használj vegán alapanyagokat, Legyen az egyszerű mártogatós és házi chips, kissé bonyolultabb recept alapján elkészíthető süti vagy saláta. Mutasd meg a többieknek, hogy lehet zölden is ínycsiklandozó ételeket készíteni egy baráti összejövetel alkalmából.