Written by

Út egy műanyagmentes jövő felé

Egyéb, home_slider| Views: 1702

A műanyag 150 év alatt egyre elemibb részévé vált az életünknek. Kétségtelen, hogy megjelenésével kényelmesebb és egyszerűbb lett a világ, de egyre nyilvánvalóbbá válik, milyen nagymértékben károsítja bolygónkat. A vizeinkbe áradó hulladék nem csak az élővilágot pusztítja, hanem a tápláléklánc által az emberi szervezetbe is visszakerül. A műanyaghulladék termelés megfékezésére az Európai Unió 2019-ben elfogadott egy irányelvet, amely kivezeti az egyszer használatos műanyagot a tagállamokból.

A műanyaghulladék visszajutása a természetbe az egyik legsúlyosabb környezeti probléma. A Dunából naponta 42 tonna műanyaghulladék kerül a Fekete-tengerbe. A vizeinkbe áramló szemét erősen szennyezi annak élővilágát, az élőlények szervezetébe kerülő mikroműanyag pedig az emberi szervezetbe is eljut. A WWF közelmúltbeli kutatásából kiderült, hogy hetente 5 gramm mikroműanyagot viszünk be szennyezett ételek és italok fogyasztásával a szervezetünkbe. Ez a mennyiség megfelel annak, mintha hetente megennénk egy bankkártyát.

Vége az egyszer használatos műanyagok korának?

Az egyszer használatos műanyagok az éves műanyagtermelés 40 százalékát teszik ki. Azok a tárgyak, melyeket percekig, de legjobb esetben is csak órákig használunk, még több száz évig szennyezik Földünket. A műanyagtermelés mértéke évről évre nő, 1950-ben 2,3 millió tonna műanyag került forgalomba, míg 2015-ben 448 millió tonna, az 2050-es évekre pedig ez a szám megkétszereződhet – írja a National Geographic.

A probléma megoldása a környezetvédelmi szakpolitika egyik fókuszpontjává vált. Az Európai Unió 2019 májusában elfogadott egy irányelvet, mely kivezeti az egyszer használatos műanyagokat az unió tagállamaiból. Norvégia annak ellenére, hogy nem tagja az EU-nak, az Európai Gazdasági Térség tagjaként szintén bevezeti az irányelvet. Az egyszer használatos műanyag termékekre vonatkozó uniós jogszabályok célja, hogy megelőzzék és csökkentsék bizonyos műanyagtermékek környezetre, különösen a tengeri környezetre és az emberi egészségre gyakorolt hatását. Céljuk továbbá, hogy innovatív és fenntartható üzleti modellekkel, termékekkel és anyagokkal segítsék elő a körkörös gazdaságra való áttérést, és ezáltal hozzájáruljanak a belső piac hatékony működéséhez – áll az Európai Bizottság honlapján.

A magyar parlament 2020 nyarán fogadta el a tiltásról szóló jogszabályt, mely 2021. július 1-től betiltja az alábbi műanyag termékeket:

  • egyszer használatos evőeszközök (villák, kések, kanalak és pálcikák),
  • egyszer használatos tányérok,
  • szívószálak,
  • fülpiszkálók,
  • italkeverő pálcikák,
  • léggömbök pálcikái, és
  • oxidatív úton lebomló műanyagok, ételtartók és expandált polisztirolból készült poharak.

A magyar jogszabály kiterjed a műanyag zacskók használatának korlátozására is. A műanyag zacskók közül a 15 mikron feletti falvastagságú műanyagból készülőket tiltják be. Ilyenek például a szupermarketek kasszáinál kapható bevásárlótáskák. A biológiailag lebomló műanyagból készült zacskókat és táskákat, illetve azokat a 15 mikron feletti vastagságúakat sem tiltják be, amelyek vagy higiéniai célokat szolgálnak, vagy az ömlesztett élelmiszerek elsődleges csomagolására használatosak az élelmiszer-pazarlás megelőzése érdekében. A 15 mikronnál vékonyabb, úgynevezett „kiflis zacskók” termékdíját hússzorosára emelik: a jelenlegi 57 Ft/kg helyett 1900 Ft/kg-ra.

A fent említett áruknak csupán a kivezetése kezdődött meg a hónapban, tehát az üzletek, vendéglátóhelyek még árusíthatják a készleten maradt termékeket. Így elképzelhető, hogy csak hónapok múlva tűnnek el ezek a tárgyak teljesen az életünkből.

Július 3-tól az egyszer használatos árucikkek egységes uniós jelölést kapnak, mely jelzi a vásárlóknak, hogy az adott termék műanyagból készült és káros hatással van a környezetre. A jövőben nem forgalmazható termékekre már mind létezik, vagy lesz környezetkímélő alternatíva.

Műanyagmentesen a mindennapokban

Az egyszer használatos műanyagok kivezetésével még inkább égető kérdéssé vált, hogy ezeket mivel tudjuk helyettesíteni nemcsak ipari szinten, hanem otthonunkban, a mindennapokban is. Ez azért is fontos, mert még néhány egyszer használatos műanyag forgalomban marad, hiszen még nincs könnyen, olcsón és széles körben elérhető alternatívája.

Olyan megoldásokra van szükség, amelyek az egyszer használatos tárgyakat nem egyszerűen fenntarthatónak vélt anyaggal helyettesítik, mint például a lebomló műanyag zacskók vagy papírtányérok, hanem többször használatos, tartós termékek kellenek. Hiszen a hulladék problémájára a leginkább környezetbarát megoldás, ha nem termelünk hulladékot.

A Greenpeace Magyarország egy táblázatban gyűjtötte össze, milyen egyszer használatos műanyagok lettek betiltva, és mit javasolnak azok helyettesítésére.

Szinte minden most betiltott egyszer használatos műanyag otthoni helyettesítésére létezik már alternatíva. A nejlon bevásárlótáskák helyett kézenfekvő a vászontáska használata, a zöldség, gyümölcs vagy pékáru vásárlásához szintén használhatunk textilből készült zsákokat. Ezeket mi magunk is elkészíthetjük, de újonnan is kaphatók, sőt egyre több szupermarket kínálatában is szerepelnek. Érdemes azonban észben tartani, hogy a vászontáska abban az esetben jelent zöldebb alternatívát az előállítás szempontjából, ha azt 7100 alkalommal használjuk – foglalja össze egy dán kutatás.

Az eldobható műanyag vagy papír szívószálat helyettesítő fém szívószál egyre szélesebb körben érhető el. Különböző színekben és formákban lehet kapni és szinte minden szetthez adnak szívószálpucoló kefét, amivel könnyedén és hatékonyan tisztíthatók. Hasonlóan tartós alternatívát jelent a bambusz szívószál is. Az egyszer használatos műanyag evőeszközök kapcsán is elmondható, hogy az jelenti a fenntarthatóbb megoldást, ha nem eldobható megoldással helyettesítjük azokat. Ha nem otthonunkban eszünk, vigyünk magunkkal saját evőeszközt. Ez lehet a megszokott fém, vagy az utazáshoz, kiránduláshoz kitalált, bambusz vagy fa többször használható evőeszköz is.

A műanyagmentes bevásárlás is egyre könnyebbé lesz. Szinte hetente nyílnak újabb és újabb csomagolásmentes üzletek az országban, melyek a hulladékmentesség jegyében vagy nem használnak csomagolóanyagokat, vagy azok többször használhatók, visszaválthatók. Ezekbe a boltokba saját edénnyel, mérőtálakkal kell érkezni, vagy a helyszínen vehetünk környezetkímélő ételtárolókat, melybe elvihetjük a vásárolt élelmiszereket.