Written by

Ne csak a környezetvédelmi világnapon gyűjtsük szelektíven a hulladékot!

Hírek, home_slider| Views: 6833

Ma van a környezetvédelmi világnap, amelyet minden évben június 5-én rendeznek meg. A szervezők évente változó tematika alapján ösztönzik az embereket arra, hogy óvják a környezetüket. Az első környezetvédelmi világnapot 1974-ben tartották meg „Csak egy Föld” jelmondattal. Az idei év témája a műanyagszennyezés elleni küzdelem.

A környezetvédelem már régóta foglalkoztatja a világot. Először Svédország javasolta az ENSZ-nek 1968-ban, hogy szervezzenek egy konferenciát a témában, mely eseményen az ember és a környezet kapcsolata állna a középpontban. A rá következő évben az ENSZ beleegyezett, hogy a kezdeményező országban három év múlva szervezzenek egy konferenciát, ahol dedikáltan környezeti kérdésekkel foglalkoznak.

Végül négy évnyi előkészületet követően, 1972-ben összegyűltek a világ vezetői, hogy megvitassák, hogyan is tudnának elérni az emberekhez, és felhívni a figyelmüket a környezetvédelemre. Erre a kérdésre született meg válaszként a nemzetközi világnap ötlete. Az első rendezvény óta eltelt 49 évben jelentős fejlődésen ment keresztül az esemény. Egyre több színész vagy sportoló buzdítja ezen a napon rajongóit, hogy éljenek minél környezettudatosabban, de magánemberként is emlékeztethetjük erre magunkat, társainkat.

Idén Hollandia közreműködésével Elefántcsontpart szervezi az eseményt, amelynek témája a műanyaghulladék elleni küzdelem. Az ország 2014 óta betiltotta a műanyag zacskók használatát, és támogatja az újrahasznosítható és újrafelhasználható csomagolásokat is. Az őket támogató Hollandia emellett a műanyag-újrahasznosítás során ért el számos mérföldkövet. De melyek a legújabb hulladékgazdálkodási megoldások, amelyekkel növelhetjük a hatékonyságot?

Intelligens hulladékgyűjtők

Az intelligens szemetesek mesterséges intelligencia segítségével képesek a bedobott hulladékot szétválogatni, ezt követően pedig olcsón és hatékonyan elszállítatni a megfelelő szelektív gyűjtőbe. A különleges kuka legyártásához többféle technológiát is felhasználhatnak, így különböző érzékelőket, tömítőket és kommunikációs rendszereket egyaránt.

Az intelligens kuka segítségével nemcsak a szelektív gyűjtés válik sokkal egyszerűbbé, de az új technológiát használó vállalatok számára rendelkezésre áll egy elemző platform, ahol nyomon követhetik a szemétkeletkezéssel kapcsolatos összes fő statisztikát, megtekinthetik akár azt is, hogy a kidobott szemét milyen anyagokból áll. Sokszor az emberek nem szánnak időt arra, hogy utánanézzenek a hulladék anyagának, vagy csak nem foglalkoznak az újrahasznosítással. Ezek a szemetesek kiküszöbölik az emberi hibákat, és megkönnyítik az ingatlanüzemeltetők dolgát is.

Hulladékszint-érzékelők

Ez az eszköz lehetővé teszi, hogy átvitt értelemben betekintést nyerjünk a szemetesekbe, és az érzékelő által mutatott információk segítségével pontosan tudjuk, hogy mennyire van tele az adott gyűjtő. Ez megkönnyítheti a hulladékkezelő szervek munkáját, hiszen hatékonyabban lehet megszervezni a hulladékszállítást, ami azért előnyös, mert az alapvetően nagy költséggel jár. Korábban egy előre meghatározott időperiódus leteltével ürítették a szemeteseket, azonban ilyenkor előfordulhat, hogy az adott időszakban csak kevés szemét termelődik, így ráért volna az ürítés még néhány napot-hetet.

Természetesen ellenkező esetben is igen hasznos tud lenni a műszer. Amennyiben a kuka tele van, azonnal jelzi az illetékeseknek, hogy ürítést igényel. Mindennek köszönhetően elkerülhetővé válik az a gyakran égető probléma, hogy a teli szemetesbe vagy esetleg annak közvetlen környékére további szemét kerüljön, növelve a terület egészségügyi kockázatait a káros baktériumok elszaporodása által.

Habár az éves tematika rámutat egy fontos problémára, ezen a napon azonban nem csupán a hulladékgyűjtésre és a műanyagszemétre kell odafigyelni. A környezetvédelmi világnap egyik rendszeres programja például a facsemeték ültetése is, amelyek elnyelik a szennyező gázokat, vagy akár a lombkoronájuk által nyújtott árnyék révén csökkenthetik a lakóépületek hűtési költségeit. De a blog további cikkeiben még számos további tippet és tanácsot olvashatunk, hogy milyen praktikákkal tudjuk mi is kivenni a részünket a környezetvédelemből.

Járjunk nyitott szemmel a világban, és ragadjuk meg azokat a lehetőségeket, amelyekkel egy lépéssel közelebb kerülhetünk a Földünk megmentéséhez!

Források: NationalToday, World Environmental Day, earth.org