Written by

Hogyan zöldíthetőek a városok?

Egypercesek, home_slider| Views: 1508

A kezdeményezés nem újkeletű, a városi közeg pedig nem kell szükségszerűen ellentétes legyen a természettel. Kiválóan megférhet egymás mellett az épületegyüttesek tömkelege és a zöld felületek. Sőt mi több, harmónia a lelke mindennek, így a városi levegőnek és látképnek jót tesz, ha a közlekedési eszközök által kibocsátott gázok és egyéb káros anyagok ellensúlyozásra kerülnek élő és lélegző organizmusokkal.

Talán nem véletlen, hogy a városi emberek nagy része idővel vagy a zöldövezeti szegmenseket választja lakhelyéül, vagy pedig egyenesen a városon kívül, agglomerációs körzetekbe, esetleg vidékre költözik. Az ember elemi igénye a természetközeli életmód, és egészségének fenntartásához szüksége is van arra, hogy több időt töltsön a természetben, akár megosztva a gyorsabb folyású vibráló élettel a visszavonulás nyugalmát. Manapság erre már nagyvárosi keretek között is van lehetőség, hiszen növekszik a kifejezetten ilyen céllal kialakított parkok száma, a növényekkel borított irodaház, vagy esetleg városon belüli kis szigetek, oázisok. Nem titkolt célja a városzöldítési projekteknek, hogy élhetőbbé és fenntarthatóbbá tegyék a zsúfolt légkört, a kényelmi szempontok figyelembevétele mellett. Melyek azok az ötletek és megvalósítások, amelyek az ilyen jellegű kezdeményezéseket előre vihetik és tulajdonképpen milyen környezeti kihívások elleni küzdelemben segítenek?

Forróság elleni „növényterápia”

Közismert, hogy a nyári időszakban a nagy népességszámú belvárosokban sokkal jobban érzékelhető a kánikula és a hőmérséklet hatása. Az úgynevezett hőszigetek ellen hatékony megoldást jelent a növényzet betelepítése, hiszen egy-egy épület akár 60 fokra is felmelegedhet. Amennyiben fasorok vagy egybefüggő növényzet kerül a beton és kőépületek elé vagy köré, az jelentősen csökkenti vagy éppen elnyeli a hőt, miközben az oxigéntermelést elősegíti. Azonban nem csak a légkörnek, a szennyezettségnek és a hőmérsékleti kilengéseknek tesz jót a zöld, hanem az emberek mentális és lelki állapotát is bizonyítottan pozitív irányba befolyásolja.

Ligetekkel és zöld sávokkal az egészségért

A légzési problémák, mint az asztma, különböző allergiák vagy tüdőbetegségek egyik gyökéroka a légszennyezés. A rohanó városi közegnek ugyan az összképén is javít egy gyönyörű park, kert vagy ligetsor, de emellett az egészségre is pozitív hatást gyakorol, főként, ha olyan részen kerül kialakításra, amely nem forgalmas, autókkal telített főút. Például a folyópart tökéletes helyszín zöldítésre, a víz mentén kiépített zöld élősáv gyönyörű és élettel teli látványt nyújt, miközben a növényekkel kölcsönhatásba kerül, hiszen így az öntözés megoldott, az organizmusok pedig megszűrik és tisztítják a vizet, ezzel napi szinten javítva a minőségét. Azonban a mesterséges folyók létrehozása sem áll távol a városzöldítési beruházásoktól.

Zöldítés a legváratlanabb helyeken

A villanypóznák és oszlopokra felfuttatott kúszónövények nem megszokott jelenségek egy városban, de még vidéken sem. Azonban, ha jobban belegondolunk, vizuális és gyakorlati szempontból egyaránt pezsdítő és különleges egy szürke, mindennapi látképhez viszonyítva.

A villamospályák sok esetben olyan városrészeken futnak keresztül, ahol a fű megterem és egy kis gondozással a sínek alatti gyepesítés megvalósítható. Nem egyedülálló eset viszont a zöld tetők gondolata sem, amelyek akkor jöhetnek szóba, ha nincsen elég hely egy városban zöldterületek vagy parkok kialakítására. Mivel a rengeteg lakóépület és irodaegyüttes ezt sok városban lehetetlenné teszi, ezért elterjedt megoldás a tetőkön zöldellő fű, fák és veteményesek vagy akár egész parkok életre hívása. Az ilyen elgondolások javítanak valamelyest a levegő minőségén és ellensúlyozzák a gázkibocsátást. Viszont az sem ritka, hogy a különböző mulatságok, nyári grillpartyk kitűnő helyszíneként szolgál egy tetőteraszi friss környezet.

forrás: ecolounge.hu