Written by

Tervezd meg az élhető jövőt!

Egyéb, home_slider| Views: 1371

Ha te is szeretnél részt venni a klímaváltozás kezelésében, vagy legalább egy térképet tervezni a zöld jövő felé vezető útról, akkor az En-ROADS lehet a te eszközöd!

Az új számítógépes modellező eszközt a Climate Interactive elnevezésű nonprofit agytröszt és az MIT Sloan Sustainability Initiative alkotta meg, segítségével pedig mi magunk találhatjuk ki, hogy milyen energiamix, illetve milyen gazdasági és technológiai változások vihetnek minket közelebb az élhető jövő víziójának a megvalósításához.

Az eszköz például lehetőséget ad arra, hogy megnézzük, mi történik, ha most azonnal lemondunk a szén használatáról és a következő tíz évben teljes mértékben megújuló energiaforrásokra állunk át. Számokkal és grafikonokon illusztrálva láthatjuk, milyen következményei lesznek, ha leállunk az erdőirtásokkal, megadóztatjuk a karbonkibocsátást, esetleg követeljük a járművek magasabb fokú energiahatékonyságát – a megoldások száma szinte végtelen, a számítógépes modellezés pedig segít nekünk vizualizálni az egyes intézkedések (vagy intézkedés-sorozatok) hatásait.

A 2019-ben elindított szoftvert már számos országban használják kormánytisztviselők, üzletemberek, oktatók és környezetvédelmi aktivisták is. És talán pont ez az En-ROADS legnagyszerűbb tulajdonsága: nem törekszik új tudományos csúcsok meghódítására, hiszen más modellező eszközök is képesek a fent leírtakra, sőt gyakran épít a többi tudóscsoport felfedezéseire. Ugyanakkor a tervezők kiemelt figyelmet fordítottak az eszköz gyors működésére és demokratikussá tételére: az eszköz online, ingyenesen bárki számára elérhető, aki hajlandó egy kis időt fektetni a használatának az elsajátításába.

Az En-ROADS ezáltal tökéletes segédeszköz lehet a szkepticizmus és az ebből fakadó tétlenség leküzdésében is. Az utóbbi években ugyanis egyre gyakrabban találkozhatunk olyan személyekkel, akik szerint a klímakrízis már veszett ügy, hiszen túl sokáig néztük ölbe tett kézzel a negatív változásokat, emiatt az emberiség most már nem tehet semmit. Az En-ROADS-szal azonban bárki könnyen szemléltetheti, hogy igenis van remény, és a Párizsi Klímaegyezmény célkitűzéseinek az elérése – habár erős társadalmi és politikai akarat szükséges hozzá – csak egy karnyújtásnyira van tőlünk.

 

Forrás: ecowatch.com