Written by

A hulladékcsökkentés európai hete

Egyéb| Views: 514

Nincs kizárva, hogy már korábban is találkoztunk az európai hulladékcsökkentési hét témájával, például a social médián, a rádióban vagy az újságokban. Tulajdonképpen mire hívja fel a figyelmünket ez az akcióhét? Bejegyzésünkben ezt fejtjük ki részletesebben.

Európában minden év novemberének az utolsó hetében Hulladékcsökkentési Hetet rendeznek, ez idén november 21 és 29 közé esik. A kezdeményezés 2009-ben indult, a programban résztvevő országokban pedig egy teljes héten át önkéntesek hívják fel a figyelmet a tudatos hulladékgazdálkodásra, a hulladék keletkezésének a megelőzésére, a keletkezett mennyiség csökkentésére, valamint a termékek újrahasználatának és az anyagok újrahasznosításának a fontosságára.

Hazánkban 2012 óta rendezik meg az eseményt, ami tavaly (2019-ben) 411 akcióval zajlott le, Európai szinten pedig ugyanebben az évben összesen 16 570 akciót hajtottak végre az önkéntesek.

A hét legfőbb célkitűzése az, hogy hosszútávon is ösztönözze az embereket arra, hogy a tisztább és élhetőbb környezet érdekében ügyeljenek a mindennapi fogyasztási szokásaikra. A szervezők minden évben választanak egy kiemelt témát, az idei év fókusza például a láthatatlan hulladékokon van.

Hurrá, megjöttek az új könyveim! De vajon mennyi felesleges hulladék rejlik a könyvek körül ebben a nagy dobozban?

Mi is a láthatatlan hulladék?

Azokat a hulladékokat nevezzük így, amelyek a termék gyártása során keletkeznek. Láthatatlan, mivel amikor levesszük az árut a polcról, a többrétegnyi felesleges csomagolást ugyan látjuk rajta, de azt már nem, mennyi hulladékkal is járt az előállítása.

Gondoltátok volna például, hogy egy darab okostelefon gyártása és csomagolása során 86 kg hulladék keletkezik? Ez a szám sokak számára meglepő lehet, épp ezért kell tudatosítani mindenkiben azt, hogy fordítsunk kiemelt figyelmet a felesleg termelésének a csökkentésére. Ezért pedig mindenki tehet, többek között a vásárolt termékek élettartamának a meghosszabbításával, javítással, újrahasznosítással, illetve használt és csomagolásmentes termékek vásárlásával.

Források: hulladekcsokkentesihet2020.hu, dontwasteit.hu