Written by

Filmajánló: David Attenborough – Egy élet a bolygónkon

Egyéb, home_slider| Views: 204

David Attenborough, az ünnepelt természettudós 2020-as filmjében az életét meghatározó pillanatokra és a pusztító változásokra tekint vissza. A film bemutatja a legnagyobb kihívásokat, amelyekkel bolygónknak szembe kell néznie, és bemutatja, milyen mértékben pusztult el a természet egyetlen emberélet alatt. Attenborough reményteljes üzenetében a következő nemzedékek elé tárja azokat a megoldásokat, amelyekkel elkerülhető a katasztrófa, és megmenthető a bolygónk.

Forrás: BBC

David Attenborough legutóbbi dokumentumfilmje 2020 októberében Egy élet a bolygónkon – A szemtanú vallomása – és látomás a Föld jövőjéről című könyvéhez kapcsolódóan jelent meg. A közel másfél órás dokumentumfilm tanúvallomásként szolgál: Attenborough saját aggodalmait és reményeit osztja meg a bolygó jelenlegi állapotával kapcsolatban. Egyben elmondja azt is, mi történhet a bolygóval 2020 után egy emberöltő alatt, ha a jelenlegi környezetkárosítás változatlanul marad. Az amazóniai esőerdők szavannává degradálódhatnak; az északi-sarkvidék összes jege eltűnhet nyáron; a korallzátonyok elpusztulhatnak; a talaj túlzott használata élelmezési válságok okozhat. Ezek a visszafordíthatatlan események pedig tömeges kihalási hullámát vonnának maguk után, és tovább súlyosbítanák az éghajlatváltozást.

Attenborough azt is bemutatja, mi akadályozhatja meg ezek bekövetkeztét, és hogyan állítható meg a klímaváltozás és a biológiai sokszínűség csökkenése. Szerinte a megoldás mindvégig a szemünk előtt volt. Bolygónk megőrzéséhez vissza kell állítani a biodiverzitást.

A megoldáshoz egyszerre van szükség társadalmi és környezeti beavatkozásokra. A szegénység megszüntetése, az egyetemes egészségügyi ellátás, a lányok oktatásának javítása szerinte elősegítené a növekvő népesség gyorsabb és egy alacsonyabb szinten való stabilizálódását. A megújuló energia fenntartható módon biztosíthatná az emberiség energiaigényét. A part menti területek harmadának kivonása a halászat alól lehetővé tehetné a halpopulációk fejlődését, és a fennmaradó terület elegendő lenne élelmezési célokra. A hús elhagyása vagy csökkentése és nagyobb arányban növényi alapú étrend követése a földterületek hatékonyabb használatát tenné lehetővé.

Az Egy élet a bolygón filmet pozitívan fogadták a kritikusok és a nézők is. Egyszerre ötvözi Attenborough sok évtizedes szakmai tudását, rálátását a témára, illetve személyes élményeit, így nemcsak informatív, hanem megható és emberközeli is.