Written by

Amikor a designer és a hulladékmérnök találkozik

Egyéb, home_slider| Views: 1465

Újrahasznosítható anyagból készül, minden nap látod és fontos eleme a lakásodnak. Mi az? Hát persze, hogy a csempe!

2015-ben nagyjából 6300 metrikus tonna műanyaghulladék keletkezett világszerte, ennek kb. 9%-a került újrahasznosításra, 12%-a elégetésre, 79%-át pedig hulladéklerakókban vagy a természetben helyezték el. Tevékenységével a Trashpresso pontosan a hatalmas méreteket öltött plasztikszennyezés környezetet károsító hatásaira igyekszik felhívni a figyelmet.

Hogy hogyan? Természetesen azáltal, hogy megmutatja, milyen kevés erőfeszítéssel varázsolhatunk értékes dolgokat a műanyaghulladékból– jelen esetben csempéket!

A hordozható, automatizált, napelemes újrahasznosító üzem egy feldolgozó egységből és egy szolár panelből áll – előbbi feladata a műanyagok csempévé alakítása, utóbbi pedig a készülék elektromos hálózatoktól való függetlenségéről gondoskodik. Az üzem bármilyen plasztik tárgyból képes csempét készíteni, legyen szó kupakokról, kávéspohárról vagy épp sütis dobozról.

A Trashpressonak amellett, hogy mutatós, dekorációs és építészeti célokra egyaránt felhasználható csempék gyártására képes, inspirációs és edukatív célja is vannak. A megálmodói remélik, hogy képesek lesznek megváltoztatni az emberek hulladékhoz való hozzáállását azáltal, hogy a mobilis üzem sok helyen tudja demonstrálni a folyamatok egyszerű nagyszerűségét. A világjáró szerkezet már bemutatkozott Pekingben, Londonban, a Tibeti-fennsík több településén, valamint a milánói divathéten is, 2017 és 2018 között pedig összességében 12 600 műanyagpalackot hasznosított újra, ami 2520 darab csempe legyártását jelenti.

Arthur Huan, a mozgó üzemet gyártó cég vezérigazgatója szerint a kicsi, távoli települések gyakran ugyanazokkal a problémákkal küzdenek, mint a nagyvárosok, hiszen a turisták és látogatók által bevitt plasztikhulladék ezeken a helyeken is felhalmozódik és előbb-utóbb a folyókban, majd az óceánokban köt ki. Ezt igazolta a Tibeti-fennsíkon található yushu-i bemutatójuk is.

Huan úgy nyilatkozott ezzel kapcsolatban, hogy a Trashpresso áthidalja a távolságot és az energiaellátás akadályait azáltal, hogy megmutatja, az újrahasznosítás bárhol lehetséges. Véleménye szerint az üzem a jövő hulladékfelhasználásának a prototípusa és a cégével egy olyan körkörös modellnek a megalkotásán dolgoznak, mely hiperlokális hulladékfeldolgozó-üzemek hálózatából áll, amik folyamatosan új ötletekkel és termékekkel állnak elő.

 

Források: goexplorer.org, designboom.com, nationalgeographic.com