Written by

„Trashman” – a férfi, aki egy hónapig saját hulladékának öltözött

Arcok, home_slider| Views: 1916

Vajon mi történne, és hogy néznénk ki, ha egy hónapig magunkon cipelnénk az általunk felhalmozott összes hulladékot? Rob Greenfield, környezetvédelmi aktivista 2017-ben látványos akcióba lendült, hogy szemléltesse, milyen mértéktelen mennyiségű hulladékot halmozunk fel a fogyasztói társadalom következményeképp.

Robnak meggyőződése, hogy a nevelésben és az oktatásban kiemelt jelentősége van a vizualizációnak. Innen jött az alapötlet, hogy egy egész hónapon át magához rögzítette az általa megtermelt hulladékot. A flakonokat és a zacskókat előtte elmosta, kitisztította, és szagtalanította, hiszen nem az emberek elrettentése, hanem azok elgondolkodtatása volt a cél.

Az egyébként minimalista életvitelt folytató férfi a kísérlet erejéig felvette az átlagos amerikai emberek fogyasztási attitűdjét. A boltok polcairól válogatás nélkül pakolta kosarába az agyoncsomagolt termékeket, táskákat, nejlonokat, valamint gyorséttermekbe is eljárt. Ennek következtében kacathegy csak gyűlt és gyűlt. Rob számítása szerint egy átlag amerikai 2 kilogramm hulladékot halmaz fel naponta. A kísérlet utolsó napjaiban emberünk – közel 60 kilós  testéhez kötözött terhével –  valóban leginkább egy „élő Michelin babára” hasonlított, ahogy azt egyes cikkekben ötletesen említették.

Az alábbi négy és fél perces videóban nyomon követhetjük Rob kalandját, amiből megismerhetjük azt a gondolatmenetet is, ami miatt úgy érezte, mindenképp fel kell hívnia a figyelmet erre az ügyre. (A videó angol nyelvű, angol felirattal, de a vizuális élmény és a képi anyag önmagáért beszél.)

A kísérlet komoly visszhangot kapott világszerte, valamint számtalan embert inspirált és indított el a környezettudatos gondolkodás útján. Rob egy hónapig viselte a saját maga termelte hulladékot, ami fizikálisan is rendkívül megterhelő volt. Ennek fényében egy költői kérdés: vajon mekkora terhet cipelhet fölöslegesen a Földanyánk?

Forrás: Ecowatch.com és Vous.hu

Kép forrása: Robgreenfield.tv