Written by

A Tisza kalózai: hadüzenet a PET palackoknak

Arcok, home_slider| Views: 1910

Molnár Attila Dávid a tiszai PET palack áradat problémájával néhány évvel ezelőtt, egy partifecske-fotózás alkalmával szembesült először. A kép, ahogy a határokon túlról érkező műanyaghulladék tonnaszám önti el a szeretett Tisza felszínét beégett az emlékezetébe. Végül egy, a barátjával folytatott beszélgetés adta az ihletet: a folyót ki kell takarítani – és a palackokból hajót kell építeni!

Valahogy így kezdődött a Tiszai PET-kupa története. A non-profit, civil kezdeményezés a folyó hulladékszennyezésének a felszámolására jött létre, és a Tisza megtisztításának az érdekében a csoport egész évben aktív, rendezvényeket, hónapokon átívelő hulladékszedési akciókat, csapatépítő tréningeket, kiállításokat és szakmai egyeztetéseket szervez.

A fő hívószavuk: az élő vizek védelme, a vízi sportok népszerűsítése és a közösségépítés.

Kalózok, előre!

2020 augusztusában már nyolcadik alkalommal rajtolt el a Tiszai PET-kupa, melyről mostanra már szinte mindenki hallhatott. Idén 12 hajóval a Záhony és a Tokaj közötti folyószakaszt tisztították meg, a „PET-kalózok” munkáját pedig ma már a modern technológia is segíti, mégpedig magyar nyelvű hulladéktérképező applikáció és online tiszai hulladéktérkép formájában.

A nyaranta megrendezett versenyek komoly eredményeket tudnak felmutatni: az évek során kitisztított ártéri területeken egyre kevesebb a szennyezés, habár az árhullámok még mindig nagymértékű utánpótlással szolgálnak a hulladék terén.

A verseny első pár napja a hajóépítésről szól. Az önkéntesek nomád tábori körülmények között saját kezűleg építik meg műanyagpalackokból a járműveiket, majd a rajtolás utáni több mint egy hétben időt és energiát nem kímélve fáradoznak a folyó megtisztításáért. Végül az összegyűjtött hulladékot a hajókkal együtt bezúzzák, és szelektív hulladékgyűjtőkben helyezik el.

Végezetül tekintsétek meg galériánkat a tiszai PET-kalózok kalandos életéről. Ki tudja, talán Ti is kedvet kaptok és következő alkalommal saját hajón vonultok hadba a szőke folyó tisztaságáért. ?

A képek forrása a kezdeményezés weboldala, a petkupa.hu.