Written by

Műalkotások kidobott billentyűkből

Arcok, home_slider| Views: 236

Erik Jensen

Erik Jensen egy született művész, aki alkotásait a fenntarthatóság jegyében készíti. Egész konkrétan kidobott klaviatúrák billentyűiből készíti kreációit.

Az amerikai egyesült államokbeli Erik Jensen 2017-ben szerezte meg diplomáját a Utah Valley University művészet szakirányán, de már korábban, 2013-ban elkezdte első, billentyűzetgombokból készült alkotásainak készítéseit. A fiatalember halláskárosult, így gyermekkora óta a vizuális élmények kötötték le a fantáziáját. Középiskolás korában a kerámia szakkör oktatója minden lehetséges eszközzel – még pénzzel is – támogatta a fiút, hogy kellően el tudjon mélyedni a művészettudományokban. Az oktató megérzései beigazolódtak: Erik különleges, e-hulladékot felhasználó alkotásai sorra nyerték a díjakat a főiskolai rendezvényeken, kiállításokon, és művészeti fesztiválokon.

A fiatal művész minden egyes alkotását kidobott klaviatúrák billentyűzeteiből készíti, így az e-hulladékok ezen szeletkéi újra visszatérhetnek az életünkbe, ezúttal azonban igazi műalkotások formájában. Erik 2018 óta főállású művész, aki árulja a képeit, amelyek közül a legkisebb 400, egy átlagos méretű 1000 billentyűből áll.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Erik Jensen (@erikjensenart) által megosztott bejegyzés,

Alkotásai elsősorban természeti képződményeket, növényeket, állatokat, emberi érzéseket ábrázolnak, de az sem ritka, hogy híres képzőművészeti alkotások pontos mását készíti el.

Az e-hulladék egyaránt keletkezhet számítástechnikai berendezésekből (PC, monitor, laptop), telekommunikációs eszközökből (mobiltelefon), szórakoztató elektronikai készülékekből (tévé, hifi, házimozi), valamint háztartási gépekből (mosógép, hűtőszekrény, stb.) is. Noha a billentyűzetek az e-hulladékok kis részét teszik ki, mi hiszünk abban, hogy a változás apró dolgokkal kezdődik. A világ legnagyobb fái is egy kicsiny magból keltek életre.

Forrás:  silentgrapevine.com; mobispirit.com; gardenista.hu; 444.hu