Written by

Így lehet hulladékmentes egy menyegző

Arcok, home_slider| Views: 712

A tradicionális indiai lakodalmak grandiózus méretüknél fogva kéz a kézben járnak a nagymértékű pazarlással. Egy zöld gondolkodású indiai pár – Veena és Vignesh – azonban elhatározta, hogy az ő esküvőjükön és az azt követő ünnepségen nem lesz felesleges tékozlás, sőt, nullára csökkentik az esküvői hulladékot.

Az igény és a szándék egyre több fiatalban benne van, hogy saját esküvőjüket a fenntarthatóság jegyében tartsák, de nem tudják, hogyan kezdjenek neki, vagy megriadnak attól, hogy túlságosan megterheli a pénztárcájukat egy hulladékmentes lakodalom. Az indiai Veena Balakrishnan és Vignesh Vancheeshwar egy fenntartható, zöld utat választottak, amellyel nem titok, hogy egyben új trendet is szeretnének teremteni és új ajtót nyitni minden házasulandó, környezetbarát pár számára. Mint azt példájuk is mutatja, nem kell szakítani egyetlen tradícióval sem, csupán megtalálni azok alternatív megfelelőjét.

Vegyük sorra, melyek voltak a „zero waste” lakodalom legfőbb mérföldkövei!

Először is a menyasszony nem egy újabb, méregdrága esküvői ruhát vásárolt magának – amelyet valószínűleg, soha többet nem hordana életében – hanem a nagymamája esküvői száriját viselte. Az ünnepség során az ételeket banánleveleken szolgálták fel, az innivalót pedig acélpoharakból hörpintették. Mindennemű plasztikot elkerültek, még műanyag székek sem voltak a helyszínen. A dekoráció teljes mértékben organikus volt, így az esküvő után keletkezett hulladék – a banánlevelekkel együtt – értékes komposzttá vált. A lagzi során a megmaradt ételt egy nonprofit szervezet segítségével juttatták el a rászorulók részére, így egy falat étel sem veszett kárba.

Ezen felül Veena és Vignesh arra kérte a vendégeket, hogy ne nekik vegyenek ajándékot, hanem támogassanak egy fenntarthatósággal, környezetvédelemmel foglalkozó szervezetet az esküvői ajándékra szánt pénzből. A vendégek cserébe egy köszönőkártyát kaptak az ifjú pártól, amely magokból készült. Így ha elültették ezt a kis lapot, egy új élet sarjadt belőle, ami örökre emlékezteti a meghívottakat a csodás eseményre.

Példamutató ceremóniájuk megszervezése óta a házaspár másoknak is segít „zero waste” esküvőjük megszervezésében, sőt, vállalkozást is alapítottak, amelynek fókuszában kimondottan ez a szolgáltatás áll.

 

Forrás: thebetterindia.com; Brut Nature Facebook-oldal