Written by

Az ügyvéd, aki megmentette egy faj élőhelyét

Arcok, home_slider| Views: 379

Mumbai egyik partszakaszán évtizedekkel ezelőtt minden esztendőben kis fattyúteknősök ezrei keltek ki tojásaikból. A part tisztán tartására azonban egyre kevesebb figyelem fordult és az évek alatt teljesen ellepte a szemét. Egy környékre költöző fiatal ügyvéd azonban a tettek mezejére lépett és hála neki, a teknősök értek a vidékre.

Afroz Shah

Az indiai Mumbai városában található Versona Beach egyes szakaszain „csak” bokáig, míg más szakaszain térdig lehetett járni a hulladékban. A 2015-ben ideköltöző fiatal ügyvéd, Afroz Shah, teljesen elborzadt a látványtól. Eleinte szomszédjával közösen kezdték el összegyűjteni a partot borító hulladékot, majd ahogy híre ment tevékenységüknek, egyre több helybéli csatlakozott az önkéntes akcióhoz annak ellenére, hogy a kitűzött cél elérése lehetetlen küldetésnek tűnt. Hónapok elteltével a sajtó is beszámolt a kis csapat áldozatos munkájáról, ami még több önkéntesnek adott kedvet, hogy csatlakozzon Afroz Shah csapatához.

Az Olive Ridley teknősfaj hajdanán minden évben Mumbai tengerpartjának homokjába rakta le tojásait, míg az emberek okozta végtelen mennyiségű hulladék el nem lepte a területet. Ám az emberek önzetlen munkáját viszonozta a természet: a strandon a hulladékhalmok helyett immáron olajzöld fattyúteknősök fészkei vannak.

Közel két évtized elteltével, 2018-ban ismét kisteknősök dugták ki orrukat a homokból és vették célba az Arab-tenger hullámait. A bébi teknősök első útját önkéntesek vigyázták.  A tengerpartot azóta is rendszeresen takarítják karitatív csapatok, mivel a monszunok ideje alatt hatalmas mennyiségű hulladékot sodornak partra a hullámok.

Az alábbi 1 perces videó gyönyörűen szemlélteti, milyen hatalmas munkát végzett Afroz és csapata, amíg a szeméttelepből teknősparadicsom lett.

“Könnyek szöktek a szemembe, amikor láttam őket az óceán felé indulni” – mesélte Afroz, akit erőfeszítéseiért az ENSZ a Föld Bajnoka kitüntetésben részesített.

Forrás: brightwibes.com; erdekesvilag.hu; gardenista.hu