Written by

Amikor a műanyaghulladék kivirágzik

Arcok, home_slider| Views: 1732

Mi jut eszünkbe egy üres tejespalackról? Valószínűleg nem sok…maximum az, hogy műanyaghulladék. Heath Nash viszont ezekben a flakonokban sokszínű és változatos formájú lámpabúrákat lát.

A dél-afrikai művész és designer lámpák képében álmodja újra a plasztikhulladékot. Nash gyerekkori szenvedélye a papírhajtogatás, több éves próbálkozás után pedig sikerült kifejlesztenie a saját technikáját arra, hogyan készítsen origamizott lámpabúrákat polipropilénből, ami egy újrahasznosítható, hőre lágyuló műanyag. Habár a végeredmény sikeres volt, mégis úgy érezte, hiányzik valami extra, valami, ami alkotásait a helyi gyökerekhez köti. De mi tesz egy lámpát dél-afrikaivá?

A Cape Town-ban élő művész aztán elkezdett gondolkozni azon, hogy mi az, ami meghatározza országa identitását, és mi képviseli leginkább a dél-afrikai művészetet.

Végül 2005-ben találkozott egy másik országbéli művésszel, Richard Mandogwe-al, aki gyönyörű, újrahasznosított műanyagpalackokból és drótból készített virágokat árul. Ez a találkozás teljesen új dimenziókat nyitott meg Heath számára, ezért felhagyott a polipropilén használatával és elkezdte azt műanyaghulladékkal helyettesíteni: ennek érdekében több száz használt flakont gyűjtött össze, amiket a műhelyében kiválogattak, megmostak, óvatosan feldaraboltak és kézzel levél-, szirom- és lepke alakúvá hajtogattak, utolsó lépésként pedig galvanizált drótkerethez illesztették ezeket az alkotóelemeket.

Ez a megközelítés megadta Heath munkájának azt a hiányzó dél-afrikai karaktert, ami összeköti a kortárs tervezést a tradicionális módszerekkel, valamint a helyi kézművesek által is használt hagyományos anyagokkal.

A palackgyűjtés fárasztó munkáját mostanra átvette a Poise nevű dél-afrikai szervezet, így ma már ők gyűjtik össze az anyagokat, illetve ki is vágják és meghajtogatják azokat a formákat, melyekre a művésznek szüksége van. Heath nagyon büszke arra, hogy alkotásain keresztül nem csak, hogy a hulladék újrahasznosítására inspirálja az embereket, de munkát és gazdasági lehetőségeket is biztosíthat a helyi lakosoknak.

Sok dél-afrikai gondolja úgy, hogy az ország gazdasági forradalmának a kreativitás fog löketet adni. Heath Nash munkássága igazolni látszik ezt a feltevést.

 

Forrás: livingcircular.veolia.com