Written by

4490 érv a műanyag ellen

Arcok, home_slider| Views: 2705

Óriási volumenűre nőtt az emberiség hulladéktermelése, de mennyi ehhez egyetlen ember hozzájárulása? Az angliai Daniel Webb kíváncsiságból egy évig nem dobott ki egyetlen hulladékká vált műanyagdarabot sem, inkább összegyűjtötte azokat, hogy azután kiállíthassa őket – persze ehhez elég sok helyre lett szüksége, hiszen a kollekció elég nagy lett.

Az emberiség műanyaghasználata napjainkra olyan mértéket öltött, hogy a becslések szerint a következő hét éven belül ismét megháromszorozódik az óceánokban lévő műanyaghulladék volumene. Az angol Daniel Webbet is megdöbbentette a szemét mennyisége, amikor futni indult a tengerpartra. A férfit lesújtotta a partra vetett műanyaghulladék mennyisége és csodálkozva vette észre, hogy a termékcímkék alapján már évtizedek óta sodródtak a tárgyak, melyek a világ minden részéről érkeztek a Margate-i tengerpartra. A látvány annyira sokkolta Webbet, hogy elhatározta, a szemetelés helyett egy évi gyűjteni fogja a saját műanyaghulladékát, hogy lássa, mekkora a saját fogyasztása.

Az egy év során a férfi próbált ugyanannyi műanyagot vásárolni, mint eddig, hogy az ne befolyásolja kísérletét – azt azért fontos megjegyezni, hogy PET palackot már azelőtt sem használt, így a gyűjteményben sem találkozhatunk üdítőitalos flakonokkal. Webb sokat gondolkodott azon, hogy mit lehetne kezdeni az összegyűjtött műanyaggal, majd eszébe jutott, hogy ki is állíthatnák faliképként.

Daniel Webb és a műanyagfal, Forrás: Guardian

A fal összeállításakor számolták meg először az összegyűjtött hulladékdarabok mennyiségét. Ekkor kiderült, hogy az egy év alatt elképesztő mennyiség gyűlt össze, egészen pontosan 4490 már használhatatlan műanyagtárgy. A hulladék 60 százaléka ételcsomagolás, melyeket csak egyszer lehet felhasználni, majd eldobjuk őket, melyek viszont a természetbe kerülve túlélik használóikat – a műanyag bomlási ideje ugyanis akár több évszázad is lehet. A kiállítással Webb a túlfogyasztásra is szeretné felhívni a figyelmet, az emberek hajlamosak olyan termékeket is megvásárolni, majd gyorsan eldobni, melyek nélkülözhetők lennének. Az újrahasznosítás sajnos nem elég, a legjobb az lenne, ha megtalálnánk a módját a szemetelés csökkentésének.

Webb saját magára átlagemberként gondol, akinek fogyasztása se nem nagyobb, se nem kisebb, mint másoknak. De gondoljunk csak bele, ha mindenki körülbelül ennyi műanyagot használ el évente, mennyire súlyos a helyzet! Az Egyesült Királyságban éppen emiatt szeretnék megtiltani a műanyag szívószálak és fültisztító pálcikák használatát, lecserélve azokat természetes, könnyen bomló anyagokkal. A műanyag bevásárlótáskák pedig már itthon is drágábbak, hogy kevesebb műanyagvásárlásra ösztönözzék a fogyasztókat. Reméljük, a jövőben egyre több állam lép majd elő saját műanyaghulladék-csökkentő szabályozásokkal.

De addig is gondoljunk arra, hogy ha környezetvédelemről van szó, nem igaz az egy fecske nem csinál nyarat közmondás. Daniel Webb példájából láthatjuk, hogy már egy ember fogyasztása is milyen sokat számít. Ha pedig többen összefognak, még látványosabb lesz a változás. Az interneten rengeteg tanács fellehető a hulladékcsökkentéshez, egyszer pedig mi is összeszedünk 8 segítő ötletet hozzá.

Forrás: Guardian