Written by

Rovarhotelt minden kertbe! Hogyan tegyük vonzóvá a kertünket a méhek számára?

home_slider, Tudtad-e?| Views: 2069

A méhek és a rovarok pusztulása világméretű problémát jelent, melynek megoldása mélyreható változást igényel a mezőgazdasági gyakorlatokban, de kis odafigyeléssel mi is sokat tehetünk a beporzó rovarokért, például méhbarát kert kialakításával.

A rovarok az állatvilág legnépesebb osztályát alkotják, az ismert állatfajok több mint fele, egymillió faj, tartozik ide. Európában közel százezer fajuk ismert; ezek közül Magyarországon mintegy 27 ezret azonosítottak.

Veszélyben a beporzó rovarok

A beporzó rovarokról a többségnek a méhek, közülük is a házi méhek jutnak az eszébe. Pedig a világon 20 ezernél is több, a Kárpát-medence területén pedig mintegy 700 méhfaj fordul elő. Sajnos a beporzó rovarokat számos veszély fenyegeti. A klímaváltozás, az élőhelyek pusztulása, az intenzív mezőgazdasági termelés területeinek terjeszkedése és a mérgező növényvédő és gyomirtó szerek mind hozzájárulnak a populációcsökkenéshez. A méhek védelme sosem volt még ilyen fontos, hiszen pusztulásukkal a biológiai sokféleség mellett az emberiség élelmezése is veszélybe kerülhet. Ugyanis a virágos növények beporzását többnyire ezek a rovarok végzik a mezőgazdaságban és a természetes élőhelyükön is, így az emberiség élelmezésének mintegy 30-35 százaléka függ a beporzás sikerétől.

Egy 2019-es jelentés szerint a rovarfajok mintegy 41 százaléka áll a kihalás szélén. A három leginkább fenyegetett rovarcsoport a molylepkéké és pillangóké, valamint a haszonnövények háromnegyedének beporzásáért felelős méheke; de nem szabad megfeledkezni az ürüléket és a törmeléket feldolgozó és lebontó rovarokról sem. A probléma megoldásához olyan azonnali lépésekre van szükség, mint a veszélyeztetett fajok védelme, a rovarirtó szerek kivezetése, valamint a fény-, víz-, és zajszennyezés csökkentését segítő intézkedések. Az élőhelyek helyreállítása és megóvása, a legnagyobb fenyegetések kezelése a hosszút távú cél. Kutatók szerint emellett meg kell teremteni a globális szintű, szabványosított monitorozás feltételeit valamelyik nemzetközi testület égisze alatt.

Méhbarát kert kialakítása

Ha egyénileg szeretnénk hozzájárulni a méhek, pillangók és más rovarok védelméhez, számos lehetőség áll előttünk. Rovarbarát kert kialakításával segíthetjük a helyi rovarvilágot. Minél természetesebb egy kert, annál több rovar él benne. A kivágott fák tuskójának, illetve avar legalább részleges meghagyásával segíthetjük a rovarok szaporodását, és egyben rejtekhelyet is biztosítunk számukra. Nyáron azzal könnyíthetjük meg a rovarok életét, ha nem vágjuk túl gyakran és túl rövidre a füvet.

A levendula sokoldalú dísz- és gyógynövény, a méhek igazi kedvence.

A beporzó rovarokat azzal is segíthetjük, ha honos növényeket, illetve beporzást igénylő, színes-illatos virágokat ültetünk. A gondosan megválasztott növények tavasztól őszig biztosíthatják a rovarok táplálékforrását. Az MTA Ökológiai Kutatóközpont oldalán elérhető útmutatót böngészve fák, cserjék és virágos növények egész sorát találjuk, amelyeket ültetve méhbarát kertet alakíthatunk ki. Ha a pillangókat szeretnénk kertünkbe vonzani, szintén számos virágos növény közül válogathatunk.

Egyre elterjedtebbek olyan magkeverékek is, amelyek méh- vagy pillangóbarát virágmagokat tartalmaznak, illetve kertészetekben is gyakran már külön polcokon találjuk ezeket a növényeket. Sokféle virág ültethető cserépbe is, így ha nincs is kertünk, az erkélyen vagy az ablakban elhelyezve is tudjuk segíteni a méheket.

Méhecskehotel, darázsgarázs, lepkeház

A virágos növények táplálékot biztosítanak a beporzó rovaroknak, de emellett fészkelő- és búvóhelyre is szükségük van. A rovarhotel egy mesterségesen kialakított építmény, ami optimális körülményeket teremt azoknak a rovaroknak, amelyekre a kertnek szüksége van. Anyaga, mérete és kialakítása sokféle lehet attól függően, milyen rovarokat szeretnénk bevonzani. Kialakíthatjuk úgy is, hogy minél többféle rovar igényeinek feleljen meg, de kifejezetten bizonyos fajoknak létrehozott hotelek is lehetnek, mint például a darázsgarázs, a méhecskehotel vagy a lepkeház.

Minél többféle anyagból áll a rovarhotel, annál többféle rovarfaj tudja használni.

A rovarhotelek célja sokrétű. Otthont adnak olyan rovaroknak, amelyek védelemre szorulnak, vagy átmeneti szállást nyújtanak az időjárás viszontagságai elől. A rovaroknak téli szállásként szolgál a kialakított odú, különösen a katicák és a pillangók töltik benne szívesen téli hibernálódási idejüket. A rovarhotelek üregei kiválóan alkalmasak fészkek építésére is, a korhadó növényi részek pedig táplálékul is szolgálnak. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szerint a természetvédelmi eszköz már kora tavasztól segítheti a szelíd beporzók szaporodását, ezért azt már február végén érdemes lehet elkészíteni és kihelyezni.

A rovarhotel kialakítása sokféle lehet, de fontos, hogy szélvédett helyen legyen, és tető védje a csapadéktól. Ha a talpazat leér a földre, akkor röpképtelen rovarok is használhatják, viszont ez esetben a fa könnyedén átnedvesedhet. A magasabb talpazat megvéd ettől a veszélytől, ebben az esetben azonban kevesebb faj veheti igénybe. A magasabb rovarhoteleken érdemes szinteket vagy emeleteket kialakítani, ami segíti a töltőanyagok elhelyezését. A belső részek kialakításához szinte bármilyen természetes anyag használható. Minél többféle anyagú és szerkezetű elemet használunk, annál többféle rovar tudja használni. Megfelelő anyagok: lyukacsos tégla, toboz, nádszálak, ágak, kéregdarabok, tojástartó, tető- és virágcserép, dióhéj, kilyuggatott faágak, kiásott gyökerek, szalma, bambusz, kő. Egy szépen kialakított rovarhotel a kert esztétikus dísze lehet. Kisebb méretű hoteleket pedig akár az erkélyen is elhelyezhetünk.