Written by

Mosható ételcsomagolás méhviaszból

Egypercesek, home_slider| Views: 1235

A háztartási hulladék fő összetevői a papír, a fém, a műanyag és a szerves hulladékok, melyeknek egy részét szelektíven tudjuk gyűjteni. Az ételek csomagolására és tárolására szánt műanyag, illetve alumínium helyett szerencsére már több alternatíva is létezik. A Bee’s Wrap egy fenntartható, méhviasszal bevont csomagolóanyag, ami nem csak a bolygónak kedvez, hanem ételeinket is frissen tartja.

A Bee’s Wrap egy amerikai édesanya nevéhez fűződik, aki 2012-ben rátalált egy egészséges és fenntartható tárolási módra, mellyel leválthatta otthonában a műanyag és alumínium csomagolásokat. Sarah Kaeck méhviasszal, növényi gyantával és jojobaolajjal vont be gyapotszövetet, így egy mosható, újrafelhasználható és komposztálható terméket fejlesztett ki. A Bee’s Wrap a nyers hús kivételével bármilyen étel tárolására alkalmas. Használata előtt érdemes kézzel felmelegíteni, hogy a csomagolás alakítható, nyúlékony legyen. Mosható anyagának köszönhetően egy ilyen csomagolást akár egy éven keresztül is használhatunk.

A Bee’s Wrap nem csupán újrahasznosítható, de 100 százalékban lebomló és komposztálható is; életciklusa végén kis darabokra vágva egyszerűen a komposztba helyezhetjük. Ma már több száz bolt árusítja Sarah Kaech termékeit, amellyel a fogyasztók hozzájárulhatnak a háztartási hulladék csökkentéséhez. Az előállítási folyamat egésze alatt figyelnek arra, hogy milyen összetevőkkel és anyagokkal dolgoznak. A termék szövetét a Global Organic Textile Standard címkézi, ami azt igazolja, hogy az anyag 95 százalékát biogazdaságokban állítják elő. A jojobaolaj is természetes eredetű, mesterséges anyagtól mentes, illetve a méhviasz is egy környezetbarát működésű amerikai kaptárból származik.

Kép forrása: beeswrap.com

Méhviaszos csomagolás házilag

Hasonló méhviaszos, környezetbarát csomagolót elkészíthetünk magunk is, melyhez csupán három hozzávalóra van szükség; méhviasz, textil és olló. A vízlepergető anyag otthoni elkészítéséhez többféle módszer is létezik. Amennyiben sütő segítségével készítjük el a terméket, úgy a méretre szabott textilt egy tepsibe terítjük, majd annak méretétől függően kimérjük a méhviaszt, melyet egyenletesen eloszlatunk rajta. A viaszos anyagot alacsony hőfokon, néhány percig melegítjük, míg a méhviasz megolvad, majd ha mindenhol befedte a textilt, kiterítjük hűlni. A kivágott textildarabot ecset segítségével is befedhetjük az előre megolvasztott méhviasszal, vagy egyszerűen belemárthatjuk az anyagot az olvasztott viaszos edénybe, melyet utána lógatva hagyunk kihűlni. Az elkészített ételcsomagolót nem szabad mosógépben, mosogatógépben, vagy forró vízzel mosni, illetve napon szárítani, mert a viaszréteg leolvadhat róla. Helyette mosogatószeres, langyos vagy hideg vízben tisztíthatjuk.

Egyre több lehetőség van arra is, ha az otthoni készítés helyett készen kapható megoldásra vágyunk. A hulladékmentes és környezetbarát életmóddal foglalkozó boltok és webshopok kínálataiban megtaláljuk a méhviaszos kendőket. A vegán életmódot követőknek se kell csüggedniük, növényi viaszos kendők is egyre szélesebb körben kaphatók.

Forrás: livingcircular.veolia.com, beeswrap.com, zoldpolc.hu