Written by

Slow Húsvét

Egyéb, home_slider| Views: 1773

Az idei húsvét kicsit más lesz, mint a megszokott. Kevesebb a vendég, nem jönnek a locsolkodók – de ne keseredjünk el! Használjuk ki az időt arra, hogy a hektikus ünnepi készülődés helyett kikapcsolódhatunk, önmagunkhoz kapcsolódhatunk, egy picit lelassulhatunk. Engedjük meg magunknak, hogy pár napig semmin ne aggódjunk és hálát adjunk. Az alábbiakban néhány ötletet osztunk meg arra vonatkozóan, hogyan tarts egy igazi „slow” húsvétot!

  1. Makramézz!

Biztosan mindenki találkozott már fonalból készült csomózott csodákkal. A makramézás viszonylag hamar elsajátítható, és csinos, természetes térelválasztók, virágtartók, ékszerek, falidíszek, lámpabúrák készíthetők ezzel a technikával. A hosszú hétvége pont alkalmas időszak arra, hogy egy új dolog elsajátításába fogjunk. Rengeteg oktató videó található a youtube-on, de kézikönyveket is beszerezhetünk.

  1. Batikolj!

Hasonlóan a makraméhoz, batikolással is készíthetünk szép és egyedi párnahuzatokat, ruhákat, kendőket, terítőket – csak a képzeletünk szabhat határt. Sőt, nem is muszáj drága és ártalmas szintetikus festékekből bevásárolnunk, hiszen őseink is a természet kincsestárát használták fel. Itt az ideje, hogy utánanézzünk, milyen növényekkel lehet tartós festést elérni, így még egy kis növényismereti tudással is gyarapodhatunk! Néhány példa a kezdéshez: báránypirosító, festő müge, cékla, menyecskeszem.

  1. Mit szerettem gyerekként?

Nemcsak új hobbikba kezdhetünk, akár rég elfeledett tevékenységeket is elővehetünk, melyeket hajdanán örömmel csináltunk. Szeretsz varrni, festeni, hímezni, táncolni, énekelni? Itt az ideje, hogy szabadon ereszd a benned rejlő művészt!

  1. Csendesülj el!

Akkor sincs gond, ha a folyton nyüzsgő, tevékeny hétköznapoktól szeretnél kikapcsolódni. Vegyél elő egy izgalmas könyvet, tegyél be hangulatos, csendes melódiákat, vagy akár próbáld ki a meditációt – lehet, hogy jobban megszereted, mint várnád!

  1. Írj levelet, képeslapot!

A chatprogramok és e-mailek korában ritkán vesszük a fáradtságot, hogy saját kezűleg írjunk levelet, képeslapot pedig talán még annyira sem küldünk. Emlékszel, milyen szép képeslapokat vett mindig húsvétkor nagymama a postán? Lepd meg szeretteidet egy akár saját kezűleg készített képeslappal, vagy keress egy szép levelezőlapot, és írd le, hogy mennyire fontosak a számodra. Persze ne felejtsd el elküldeni nekik – nem muszáj postán, most befotózva is jó lesz!

  1. Kapcsolódj a természethez!

Ha van rá lehetőséged, menj ki egy közeli erdőbe, lélegezd be a tiszta levegőt, szívd magadba a természet színeit, ölelj meg egy fát (Japánban például nagyon népszerű a gyógyító hatású shinrin-yoku, azaz erdőfürdés, melynek fontos része a faölelés). Hallgasd, ahogy csicseregnek a madarak, vedd észre, ahogy a száraz falevelek alatt szorgos élet zajlik.

Ha nincs erdő a közeledben, a napsütést attól még a lakásodban is élvezheted. Teríts egy vastag pokrócot az erkélyre, tegyél ki néhány párnát, és fogyassz el egy finom teát vagy kávét, miközben a napsugarak az arcodra vetődnek. Erkélyed sincs? Nem gond, húzd oda a fotelt a nyitott ablakhoz, dőlj hátra kényelmesen, hunyd be a szemed és így szívd magadba a D-vitamint!

  1. Kezdd el a hulladék-és vegyszermentes életmódot!

Szimpatikus számodra természetes és zero waste életmód? Végre van időd összeírni egy listát, mi az, amit lecserélnél a háztartásodban, milyen szokásokon változtatnál. Ehhez segítséget nyújthatnak korábbi bejegyzéseink.

  1. Próbálj ki régi-új húsvéti recepteket!

Vendégek híján most az se baj, ha valami nem sikerült tökéletesen. Ez egy remek alkalom arra, hogy új húsvéti recepteket próbálj ki, melyekkel jövőre elkápráztathatod a locsolkodókat! Böngéssz egy kicsit a neten, fedezd fel, milyen hagyományos ünnepi fogások jellemzők az egyes tájegységeinken – ismered például a sárgatúrót?

  1. Dekoráld tavaszra a házat!

Ha eddig sem kedved, sem időd nem volt kézzel gyártani az otthonod díszítését, de mindig tetszettek a kreatív ötletek, akkor most ez is elkezdheted! Nem is kell semmit vásárolni hozzá, csak nézz körül a házban, használd a fantáziád, nézelődj a pinteresten, vajon mit hogyan lehetne dekorációs célra használni. Befőttesüvegből nyuszis váza, krepp-papírból virágok, tojáshéjba ültetett búzamagok. Ha tudsz, keress barkát vagy aranyesőt a környéken, amit apró (boltban is kapható) fatojásokkal húsvétfává alakíthatsz – a tojáskákat persze minden évben felhasználhatod!

  1. A gyerekekről se feledkezzünk meg

Természetesen az eddig részletezett tevékenységekbe is becsatlakozhatnak a gyerekek, hiszen remek kis kukták és kézművesek, de húsvét alkalmából játékokkal is le lehet kötni az energiáikat. Rejts el kis tojásokat, kartonból kivágott nyuszifigurákat a kertben vagy akár a lakásban, és már indulhat is a vadászat! De kitalálhatsz húsvéti témájú társasjátékot is, vagy fabrikálhattok együtt locsoló verseket, ha a régiek már unalmasak lennének.

 

Kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván a Körkörös Gazdaság szerkesztősége! Ne feledjük, hogy a most megalapozott új és jó szokásokat a későbbiekben is folytathatjuk, ezáltal pedig még teljesebb és örömtelibb életet élhetünk!