Written by

Sorra dőltek a rekordok a télen

Hírek, home_slider| Views: 869

Az átlagosnál valamivel melegebb december, átlagos január, és igen száraz, enyhe február. Dióhéjban így osztható fel a mögöttünk álló tél. Ez alapján úgy tűnhet, hogy az igazán komoly és zord téli időjárás mára a múlt század hagyatéka.

A 2018/19-es tél összességében enyhébb és szárazabb volt a megszokottnál. A téli középhőmérséklet országos átlagban 1,24 Celsius-fok volt, ami 1,3 fokkal haladja meg az 1981 és 2010 közötti több évtizedes átlagot.

Decemberben a havi középhőmérséklet picivel a sokéves átlag felett alakult, míg a január megfelelt az átlagnak. Február viszont meglehetősen enyhe volt: 3 Celsius-fokkal haladta meg a sokéves átlagot, így több napi országos és budapesti melegrekord is megdőlt. Február 2-án Főnyeden 18,1 Celsius-fokot mértek, vagyis több mint 2 fokkal nőtt az eddigi 16,8 fokos napi maximum-hőmérséklet, amelyet korábban Szombathelyen mértek, még 1944-ben.

Csapadék szempontjából is jelentősen eltértek a téli hónapok. Az igen száraz október és november után a december sem bővelkedett csapadékban: országos átlagban 26 százalékkal maradt el a csapadékmennyiség a megszokottól, noha többször havazott. Januárban már 34 milliméter átlag körüli mennyiség hullott. Februárban az Országos Meteorológiai Szolgálat csupán 7 napon mért 1 milliméter feletti csapadékot, így elmondható, hogy nem csak enyhe, de száraz február áll mögöttünk.

A hőmérséklet emelkedésével együtt kevesebb a nulla Celsius-fok alatti fagyos napok száma. A komoly, hideg telek elsősorban a múlt század első felére voltak igazán jellemzőek. A 2018/19-es tél leghidegebb napja január 8. volt, amikor a napi minimumhőmérséklet -10 Celsius-fok alatt maradt országos átlagban.

 

Forrás: met.hu