Written by

Videón a világ top szén-dioxid-kibocsátói – 1850-től napjainkig

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 267

Az ipari forradalmak számos változást indítottak el társadalmunkban, életvitelünkben, melyek hatásait napjainkig érzékeljük. A globális szén-dioxid-kibocsátás exponenciális mértékben nőtt meg a 19. század közepe óta, ám az folyamatos változásban van, hogy éppen a bolygó mely régiója, milyen tevékenység veszi ki a részét a leginkább a szennyezésből. A visulacapitalist animált diagrammján ezt követhetjük végig.

A nagy kibocsátók sorrendje cserélődött ugyan az elmúlt évszázadokban, azonban az változatlan maradt, hogy a toplistára a legnagyobb gazdaságok kerülnek fel. Az Our World in Data adatait felhasználva James Eagle készített diagrammot arról, hogyan változott a 15 legnagyobb szén-dioxid-kibocsátó 1850 és 2022 között.

Az ipari forradalom úttörőjeként az Egyesült Királyság töltötte a rangsor élén a 19. század nagy részét, azonban az eltelt évtizedek során sokan megelőzték pozícióját. 1888-ban az Amerikai Egyesült Államok vette át a helyét, hiszen a polgárháború végével az ország jelentős infrastruktúra-bővülést ért el. Aggasztó azonban, hogy az akkori ─ listavezető ─ kibocsátási érték is eltörpül Amerika mai kibocsátásához képest.

Egy újabb fontos mérföldkő jött el a huszadik század közepén, amikor a kereskedelmi forgalom növekedésével a hajózási szektor is jelentős szennyezővé vált, a Szovjetunió terjeszkedésével Oroszország megelőzte Németországot, és Kína is felkerült a legnagyobb kibocsátók közé.

Az ázsiai ország 2006-ban tört az élre, ugyanebben az évtizedben került fel a légiközlekedés is a 15 legnagyobb kibocsátó közé. Habár Kína elsősége azóta is töretlen, és kibocsátása több mint kétszerese az Egyesült Államokénak, történelmi léptékekben egyelőre Amerika még több szén-dioxidot bocsátott ki összesítve. De vajon mit hoz a jövő?

Forrás: Visualcapitalist