Written by

„Az energia, és ami mögötte van” – országszerte 36 helyszínen látogatható az Erőművek Éjszakája

Hírek, home_slider| Views: 1212

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal partnereivel közösen idén ismét megrendezi az Erőművek Éjszakáját. Október 8-án országszerte 36 helyszínen nyitják meg kapuikat a villamosenergiát termelő erőművek, valamint a távhőt és a melegvízszolgáltatást biztosító fűtőművek.

Az Erőművek Éjszakája az energia- és távhőtermelés kulisszatitkainak bemutatásával felhívja a figyelmet arra: környezetünk védelme érdekében érdemes okosan bánni az erőforrásokkal. A program jó alkalom arra is, hogy elismerjék azon szakemberek munkáját, akik nap mint nap működtetik az erőműveket és fűtőműveket.

Az esemény jelmondata: „az energia, és ami mögötte van”. A látogatók testközelből is megismerhetik az energiatermelés folyamatát és bepillantást nyerhetnek a színfalak mögé. Olyan helyszíneket fedezhetnek fel, amelyeknek bejárására csak ritkán adódik lehetőség.

Az eseményhez a Veolia nyolc erőműve is csatlakozik. A pécsi, ajkai, dorogi, szakolyi, debreceni, nyíregyházi és Budapesten a kelenföldi erőmű nyitja meg kapuit a látogatók előtt. Az érdeklődők megismerhetik az energiatermelő berendezések működését, valamint megtudhatják, hogyan jut el a megtermelt villamos- és hőenergia a fogyasztókhoz.

A pécsi erőmű a legnagyobb biomassza tüzelésű erőmű Közép-Európában. Forrás: veolia.hu

 „Az Erőművek Éjszakája nemcsak a technológiáról, hanem a fenntartható környezetről és a tudatos felhasználóról is szól. Ezen a napon betekinthetünk az energetika érdekes világába, és megtudhatjuk, hogy kik, milyen eszközökkel, milyen forrásokból és hogyan állítják elő a mindennapjainkhoz szükséges energiát. Ha megismerjük ezeket a folyamatokat, akkor remélhetőleg az energiafelhasználásuk is sokkal tudatosabbá és takarékosabbá válik, amivel a környezetünk védelméért is sokat tehetünk

– mondta Horváth Péter János, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke.

A programok 12 éven felüliek számára nyitottak. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az Erőművek Éjszakája honlapján, a Jelentkezés menüpontnál lehet.

Forrás: eromuvekejszakaja.hu