Written by

Szennyvízből termel energiát a Veolia

Egypercesek, home_slider| Views: 406

A Veolia egy kapcsolt energiatermelő rendszert telepített Lengyelországban, amely a szennyvízből fennmaradó hő visszanyerésére alkalmas.

Noha a világ földterületének csupán 2 százaléka város, a bolygó energiafogyasztásának csaknem 78 százalékát teszik ki – jellemzően nem megújuló forrásból. Az ENSZ becslése szerint 2050-re a világ népességének kétharmada városokban fog élni, így az általuk használt energia mennyisége is jelentősen nőni fog. A városok szerepe tehát kulcsfontosságú az energiaátmenet szempontjából. A párizsi éghajlatvédelmi egyezménycélkitűzéseinek teljesítése érdekében csökkenteniük kell a városok energiafogyasztását, a nem megújuló energiaforrások helyett pedig új, alternatív ellátási forrásokat kell találni.

A Veolia évek óta segíti az állami szerveket környezetei lábnyomuk csökkentésében. Lengyelországban a vállalat egy olyan rendszert dolgozott ki, amely képes a szennyvízből származó hő visszanyerésére, majd megújuló energia generálására. A helyi szennyvíztisztítóval szoros együttműködésben a Veolia innovatív rendszerében a hőszivattyúk energiáját helyben kapcsolt energiatermelő egység állítja elő, és az energiafelesleg a távfűtési hálózatot „zöld” hővel látja el.

Helyi, szénmentes energia

Ennek a folyamatnak számos ökológiai előnye van. Ez az innováció egyszerre biztosít hőt egy korábban fel nem használt, helyi energiaforrásból, és ezzel csökkenti a szénből származó energiatermelést. Elemzések szerint évi 3400 tonna szenet lehet megtakarítani, mellyel 4700 tonnányi szén-dioxid-kibocsátás előzhető meg, 74 százalékkal csökkentve a légszennyezést.

Ez a példátlan együttműködés egy vízipari és egy energetikai vállalat között kiválóan mutatja a hulladékenergia-hasznosítás egy lehetséges módját. Az új rendszerrel megújuló energiát biztosítanak a bolechowói székhelyű ipari fogyasztónak, valamint Murowana Goslina város lakossági fűtését látják el.

Forrás: livingcircular.veolia.com