Written by

Az egyik legrégibb sörfőzdének segít a Veolia

Egyéb, home_slider| Views: 1011

Veolia és Heineken egy 10 éves szerződést írt alá a cseh Királyi Sörfőzde energia- és vízgazdálkodásának irányításáról. Cél az ökológiai lábnyom csökkentése.

A két szerződő fél már évek óta együtt dolgozik a söripari vízpazarlás csökkentéséért. Az együttműködés részeként többek között a Veolia egy korszerű vízkezelő rendszert telepített a Heineken egyik mexikói üzemébe, hogy minimalizálja a kárba veszett víz mennyiségét. A Veoliának köszönhetően a holland vállalat további jelentős sikereket ért el az Egyesült-királyságban, a herefordi cider gyárban.  

2019-ben a szerződő felek az együttműködést egy újabb szintre emelték, melyben nem csupán a víz-, és szennyvíz szolgáltatásokról, hanem energiagazdálkodásról is megállapodást kötöttek a 2007 óta a Heineken tulajdonában lévő krušovicei Királyi Sörfőzdében. Az egyik legrégibb cseh sörgyárban a Veolia legnagyobb kihívása, hogy úgy korszerűsítse a termelés során használt eszközöket, hogy ne zavarja meg a mindennapi működést.

A tudatos energiagazdálkodás eredményei

A tízéves szerződés egyik fő aspektusa az energiagazdálkodás. A hő, a hideg és a sűrített levegő szolgáltatásán túl a Veolia felelős a sörgyár energiarendszerének üzemeltetéséért és a vállalatvezetésért. A holland cég elkötelezett az aktív energiagazdálkodás, az energiahatékonyság és a költségek csökkentésének folyamatos fejlesztése mellett. A törekvést alátámasztja, hogy a cég létrehozott egy energetikai szakember munkakört, illetve új felszerelésekbe ruház be.

A Veolia emellett kicserélte az üzemi épületek régi villanykörtéit energiatakarékos LED égőkre, amivel több mint 3 millió cseh koronát, azaz 42 millió forintot takarított meg a Heinekennek az elmúlt 10 évben, az energiafelhasználást pedig 66 százalékkal csökkentette.

Modern vízgazdálkodási módszerek

A Veolia felügyeli és korszerűsíti a meglévő krušovicei szennyvíztisztító telepeket is. Leányvállalata, a VWS Memsep több modern eszközt is szolgáltatott a sörfőzdének, mellyel csökkentették annak vízlábnyomát. Fordított ozmózis és ultraszűrő rendszereket telepített, mellyel a vízfogyasztás több mint 8 százalékát szorította vissza. Az említett rendszerek olyan membránelválasztási módszerrel működnek, melyek növelik a kezelt, és újrafelhasználható víz mennyiségét. Az üzembe további intelligens szivattyúk és optimalizálási rendszerek lesznek telepítve, hogy megtartsák az értékes felszín alatti vízkészletet, illetve lehetővé tegyék a létesítmény tervezett bővítését.

Az energia- és vízgazdálkodási intézkedések már csökkentették a krušovicei sörgyár környezeti lábnyomát és jelentős anyagi és energetikai megtakarításokat eredményeztek. A fejlesztések harmóniában állnak a Heineken fenntarthatósági stratégiájával, különös tekintettel az ivóvízkészletek megőrzésére és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére vonatkozó törekvéseivel.

Forrás: livingcircular.veolia.com