Az Európai Parlament legfrissebb "zöld" hírei

Written by

Az Európai Unió legfrissebb „zöld” törekvései

Hírek, home_slider| Views: 1761

Ez a hét is bővelkedett a fenntarthatóságra törekedő, a teljes Európai Uniót érintő kezdeményezésekben. A európai szervezet két jelentős stratégiáról is hírt adott, amelyek egyrészről a műanyagok használatának csökkentését, másfelől a fenntartható megújuló források előtérbe helyezését célozzák.

A műanyagok használata, illetve azok a környezetre, és az emberi egészségre gyakorolt káros hatása már jó ideje sajtótéma, nem csak állami, de európai uniós szinten egyaránt. Ennek kapcsán született meg a kedden bejelentett stratégia, amelynek főbb pontjai a következők:

  • 2030-ra csak újrahasznosítható műanyag-csomagolásokat kellene alkalmazni,
  • csökkentenék az egyszer használatos csomagolások arányát,
  • és korlátozást vezetnének be a mikroműanyagokra.

A mikroműanyagokat (azaz 5 milliméternél kisebb műanyagszemcséket) veszélyesnek tartják nem csupán a környezetre, de az emberi szervezetre is, ráadásul észrevétlenül kerülhet be testünkbe a már ezzel szennyezett vízzel, levegővel vagy étellel.

A műanyagok jelentős részét képezik a termelődő, évi átlagosan 25 millió tonna európai uniós hulladékmennyiségnek. Ennek ráadásul csak csekély részét gyűjtik szelektíven, újrahasznosítási céllal.

A hulladékból történő energiakinyerésnek több lehetséges módja is létezik, ezek közül szerepel kettő a szerdán elfogadott tárgyalási mandátumban. Az egyezmény legfontosabb pontja a teljes uniós energiafogyasztás 35 százalékra történő emelése 2030-ig. Emellett egy támogatási rendszer létrehozásáról is tárgyaltak, amely a fenntarthatatlan biomassza-felhasználás helyett környezetbarátabb megoldásokat preferál, így például a maradék- és hulladékfák hasznosítását.

Az egyezmény egy másik sarkalatos, de lényeges pontja a pálmaolaj teljes kivezetése a termelésből 2021-ig, amely alapanyag jelentős ökológiai terhelést okoz.

Végül a növekvő elektromos járművek trendjére reagálva 2022-ig elektromos töltőállomásokkal kívánják ellátni a transzeurópai úthálózat 90 százalékát.

A fenti kezdeményezéseket követően várjuk a stratégiák megvalósításával kapcsolatos további fejleményeket.