Written by

Variációk a fenntartható ruhatárra: a kapszulagardrób

Egyéb, Elgondolkodtató, home_slider| Views: 1738

A nők egyenjogúsága ihlette, szabók inspirálták, és egy londoni butiktulajdonos fejéből pattant ki az ötlet, amely azóta meghódította a szekrényeket. A kapszulagardrób nemcsak praktikus, de környezetbarát megoldás is a szorongató „mit vegyek fel?” problémára.

A kapszulagardrób rövid története

Bár úgy tűnhet, egy újabb ezredfordulós trendről van szó, a kompakt ruhatár ötlete kissé korábbra tehető. A kapszulagardrób kifejezés az 1970-es évekből származik, Susie Faux londoni butiktulajdonostól. Faux már gyermekkorában megismerte, hogy milyen hatással van egy jól szabott ruhadarab a viselőjére, köszönhetően annak, hogy szülei és nagyszülei is női szabóként dolgoztak. Később, a reklámszakmában eltöltött évek tapasztalata pedig arra motiválta, hogy segítsen a nőknek abban, hogy épp olyan stílusosak, ezáltal magabiztosak legyenek munka közben, mint férfi kollégáik. Londonban nyitott üzletében tervezőkkel és szabókkal közösen megformálták a minimalista, letisztult öltözködés alapdarabjait, amelyek soha nem mennek ki a divatból.

A kapszulagardrób kifejezést elsőként 1980-ban használta, a Wardrobe: Develop Your Style & Confidence (magyarul Gardrób: Fejleszd a stílusod és magabiztosságod) című könyvében pedig megalapozta az irányzatot. A koncepció lényege, hogy kevesebb ruhadarabot hordunk gyakrabban. Így összességében ritkábban vásárolunk, azonban magasabb minőségből, inkább kortalan darabokat. Faux szerint a kapszulagardrób esetében nincs egy meghatározott szám, amely fölé nem mehetünk, egyéni, hogy kinek, hány ruhadarabra van szüksége a professzionális és magabiztos megjelenéshez. Egy fő alapelv van: a kevesebb több!

A kapszulagardrób népszerűségéért sokat tett Donna Karan, amerikai divattervező, akinek Seven Easy Pieces (magyarul Hét Egyszerű Darab) névre keresztelt első kapszulakollekcióját a kortárs, dolgozó nők inspirálták. 1985-ös bemutatóján a modellek csupán egy bodyt és fekete harisnyát viseltek, majd fokozatosan vették fel a különféle, jól kombinálható szoknyákat, nadrágokat és ruhákat. A tervező ezzel azt akarta üzenni, hogy a nők öltöny nélkül is lehetnek épp olyan elegánsak és professzionálisak, mint a férfiak. 

Miért és hogyan kezdjünk hozzá?

A kapszulagardrób legnagyobb előnye a hatékonyság; értékes időt, pénzt, helyet és nem utolsó sorban rengeteg stresszt takaríthatunk meg azzal, ha pár alapvető elv mentén rendezzük ruhatárunkat. Néhány jól kombinálható darabbal lerövidül a reggeli öltözködés ideje, elég ritkábban vásárolnunk és nem szerzünk be olyan darabokat, melyeket egyszer (esetleg egyszer sem) viselünk.

Bár Susie Faux eredetileg nem határozott meg túlságosan szigorú kereteket a kapszulagardróbhoz, mára kialakult néhány olyan vezérelv, amely segíthet, ha belevágnánk a minimalista öltözködésbe.

Mindenekelőtt érdemes megvizsgálni az eddigi ruhatárunkat. Milyen a stílusunk? Melyek a kedvenc ruhadarabjaink, amelyekben mindig jól érezzük magunkat? Mi az, amit soha nem viselnénk újra, de évek óta foglalja a helyet a szekrényben?

Egy takarékos kapszulagardrób általában selejtezéssel indul, majd ezt követően jöhetnek az új darabok. Ha már van egy kialakult vagy megvalósítani kívánt stílusunk, érdemes a színek terén is megállapodnunk egy kiindulási pontban. Például hideg vagy meleg tónusú alapdarabokat beszerezni, amit később színesebb, akár mintás kiegészítővel is kombinálhatunk.

Egy kapszulagardrób általában egy-egy szezonra szól és nagyjából 30 darabból áll össze. Ez lehet több is, kevesebb is, minden a kombinációk számától és saját egyéniségünktől függ. Van, aki ebbe a számba beleérti az összes kiegészítőt, például a táskákat és öveket is, más ezeket kivételnek tekinti. Általában a sportruházat, az alsóruházat, a pizsama és az otthoni öltözékek szintén nem részei a kapszulának.

Mitől lesz fenntartható?

Hatékonysága mellett a kapszulagardrób kis odafigyeléssel igazán környezetbarát módja lehet az öltözködésnek. Az alap koncepció, vagyis a kevesebb több elv a szennyező pazarlás, a fast-fashion márkák újabb és újabb kollekciója ellenpontjaként is értelmezhető.

Már a ruhatárunk bármely frissítésénél, legyen szó kapszulagardróbról vagy egyszerűen szezonális megújulásról is cselekedhetünk fenntartható módon. A megunt, de egyébként jó állapotú holmikat elajándékozhatjuk, felajánlhatjuk olyan szervezeteknek, akik gyűjtést végeznek vagy akár csatlakozhatunk egy gardróbvásárhoz is.

A kapszulagardrób összeállításánál is több módon figyelembe vehetjük a fenntarthatósági szempontokat. Néhány kiemelt darab esetén választhatunk olyan tervezők kollekciójából, akik környezetbarát módon állatják elő termékeiket, esetleg megjelenik az újrahasznosítás az anyaghasználatukban. A szállítás kevésbé terheli a környezetet, ha hazai divattervezőktől vásárolunk. Igen, talán ezek lesznek a legköltségesebb elemei a kapszulánknak, de valószínűleg a legtartósabbak is, ha minőségi és kortalan formákat, mintákat választunk. Értékes kincsekre bukkanhatunk egy-egy turkálóban, second-hand shopban is, ha van időnk átválogatni az üzletek kínálatait.

Ma már rengeteg olyan innováció elérhető, amely fenntarthatóbbá teheti az öltözködésünket. Korábban a Körkörös Gazdaságon is írtunk az ananászhulladékból előállított bőrdzsekiről, de számos más növényi alapanyagból is készülhet textil. A kávézacc alapú szövetet például olyan nagy márkák is alkalmazzák, mint a Hally Hansen.

Egy biztos, a kevesebb, jól kombinálható darab összességében kevesebb termék előállítását jelenti, élettartamuk végén pedig kevesebb hulladékot, nem hasznosítható szemetet. Ezesetben a mesterséges kapszula a természetes környezetet is támogathatja.