Written by

SZÉLsebesen terjednek a megújulók

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 1454

A megújuló energia globális terjedéséből a szélenergia hasznosítása is alaposan kiveszi a részét. Becslések szerint a technológia 2050-re annyira elterjedt lesz, hogy a világ villamos energia igényének akár egyharmadát is szélerőművek biztosíthatják. Mennyi ennek a realitása? Hamarosan kiderül.

A szélben rejlő energia hasznosítását nem most találta ki az emberiség, már évszázadokkal ezelőtt is kihasználta saját céljaira a levegő mozgását, gondoljunk csak a szélmalmokra, vagy a vitorlás hajókra. Az ipari forradalommal azonban a fosszilis energiahordozók kerültek előtérbe, így visszaszorult a szél mint energiaforrás. A klímaváltozás ellen és a fenntarthatóságért vívott harcnak köszönhetően azonban tarolnak a szélerőművek a ’80-as évek óta. A legutóbbi évtizedben is évente 25 százalékkal növekedett a turbinák száma.

A szélerőművek működése egyszerű: a szél megforgatja a lapátokat, amelyek egy tengellyel kapcsolódnak a generátorhoz, amely villamos energiát termel. Egy lapát akár 60 méter hosszú is lehet. Egy nagyobb fajta szélturbina évente akár 600 háztartás áramellátását is képes kitermelni, de léteznek kisebb méretű szélkerekek is, melyek egy ház villamos energiáját képesek biztosítani.

A szélenergia előnye, hogy hasonlóan a többi megújulóhoz, nem szennyezi a környezetet, nem bocsát ki üvegházhatású gázokat és nem apad ki idővel. A technológia is egyre olcsóbb a tömeges felhasználásnak és az államok adótámogatásainak köszönhetően. További pozitívumok, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően 2,4 millió új munkahely keletkezik 2030-ig, továbbá a széndioxid kibocsátást évi 3,3 milliárd tonnával csökkentik a szélerőművek.

A legnagyobb potenciál a nyílt tengeri szélenergiában rejlik, egy körülbelül 3 millió négyzetkilométeres szélfarm elméletileg az egész emberi civilizáció villamos energia igényének kielégítését lehetővé tenné. A gyakorlati megvalósítás egyelőre még lehetetlen, egyetlen forrás helyett célszerűbb továbbra is több energiaforrás és technológia mixében gondolkodni.

Hazai helyzet

Magyarországon 2011 óta nem épült szélerőmű, a szigorú szabályozások szinte lehetetlenné teszik a telepítést. A hivatalos indoklás szerint a szélerőművek termelését itthon nehéz menetrendbe illeszteni, tervezni. A hazai energiafelhasználási profil ezért inkább a – szintén időjárásfüggő – napelemeket, valamint a geotermikus, biogáz és biomassza-alapú megoldásokat részesíti előnyben. Magyarországon elsősorban a Kisalföldön áll rendelkezésre olyan szélmennyiség, ahol érdemes lehet szélerőműveket építeni, ám itt nem találhatunk olyan területet, amely megfelel annak a szabályozási kitételnek, miszerint csak a települések 12 kilométeres körzetén kívül létesíthető szélerőmű.

 

Képek: Shutterstock