Written by

Egyre fényesebb a jövő a megújulók előtt

Hírek, home_slider| Views: 1272

Megállíthatatlan a napenergia globális térhódítása, 2017-ben már többen invesztáltak naperőművek telepítésébe, mint szén- és gáztüzelésű, valamint nukleáris erőművek építésébe összesen. További jó hír, hogy hazánk egyre gyorsabban zárkózik fel a mezőnyhöz.

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) és a Frankfurt School egy közös jelentést adtak ki áprilisban, melyben a napenergia 2017-es világpiaci helyzetét elemzik. A tavalyi évben tovább növekedett a megújuló energiaforrások felé irányuló befektetések összege, a fosszilis energiahordozók így lemaradtak az invesztálások terén.

A beruházások szárnyalásával egy időben pedig az előző évekhez hasonlóan folytatódott tavaly is a megújuló technológiák költségeinek csökkenése, illetve a hatékonyságuk javulása. A közműszektor által megvalósított naperőmű fejlesztések területén 2009 óta már 72 százalékkal zuhantak az árak, a teljes élettartamra számított költség globális átlagban 15 százalékkal: 86 dollár/megawattórára mérséklődött.

2017-ben 157 gigawatt megújuló alapú áramtermelő kapacitást telepítettek világszerte, ami körülbelül 10 százalékkal múlja felül az előző évi értéket, és jóval meghaladja a mintegy 70 gigawattnyi, tavaly installált fosszilis kapacitást. A fotovoltaikus (napenergia) kapacitások tavaly 38 százalékkal bővültek. A megújuló energiaforrások súlya a globális áramtermelésben így 11 százalékról 12,1 százalékra nőtt a tavalyi év során.

A megújuló energiaforrások területére érkező globális beruházások összege tavaly 2 százalékkal emelkedett, így már összesen 279,8 milliárd dollárról beszélhetünk. A legnagyobb befektető egyértelműen Kína, a globálisan üzembe állított megújuló alapú beruházások 45 százaléka a távol-keleti országban valósult meg, elsősorban a napenergia-hasznosítás masszív támogatása mellett. A legnagyobb befektetők sorrendje Kína után: Mexikó, Ausztrália, Svédország, az Egyesült Arab Emírségek és Egyiptom. Ezekben az országokban egy év alatt elképesztő mértékben növelték a megújuló energiaforrások területére áramló beruházásokat.

A legnagyobb zuhanás az Egyesült Királyságban tapasztalható, egészen pontosan 65 százalékkal kevesebb jutott a megújulókra 2017-ben az előző évhez képest, emellett Németországban és Japánban is jelentősen kevesebb pénz áramlott a megújulókba.

A jelentés elismerősen szól a magyarországi napenergia beruházások megugrásáról is. A támogatási rendszer változása, a technológia költségigényének folyamatos csökkenése miatt itthon is magasabb szintre lépett a háztartási, a közepes és a több tíz megawattos nagyobb erőművek telepítése egyaránt, a beruházások értéke a 2016-os alacsony szintről 649 millió dollárra ugrott 2017-ben. Várhatóan a hazai napelemes névleges kapacitás egy-két éven belül elérheti az 1000 megawattos nagyságrendet, vagyis Magyarország felzárkózhat a világtrendhez.

Forrás: Portfolio

Képek: Shutterstock