Written by

A nagy szintetikushús-kérdés

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 1083

Az elmúlt években egyre többet hallani a szintetikus húsokról, vagy ahogy a köznyelvben elterjedt: „a műhúsokról”.  A lényege, hogy kiváltsa a nagy környezeti terhekkel járó állattenyészést, de vajon tényleg ez a legjobb megoldás?

A gyarapodó létszámú emberiség húsigénye óriási terheket ró az ökoszisztémára, mivel a szarvasmarhák ürülékéből felszabaduló metán üvegházhatása huszonháromszor erősebb, mint a szén-dioxidé. Különböző start-upok épp ezeknek az ökológiai terheknek az enyhítése érdekében specializálódtak laboratóriumokban előállított húsok készítésére: a szintetikus húsokat őssejtekből állítják elő. Az eljárással jelentősen csökken az állatok által kibocsátott üvegházgázok mennyisége, így a terméket a hús zöld alternatívájaként igyekeznek népszerűsíteni.  További pozitívum, hogy az energiaigényes műtrágya, illetve takarmánynövények termesztéséhez sem kell erőforrásokat használni.

Az Amerikai Egyesült Államokban egyre népszerűbb többek között a Memphis Meat vagy a Beyond Meat nevű szintetikus hústermékek. De vajon globális tömegtermékként is megállja a helyét a szintetikus hús? A képlet közel sem egyszerű. A tenyészállatok által kibocsátott metán – bár erősebb az üvegházhatása, mint a szén-dioxidnak – 12 évig marad a légkörben, míg a szén-dioxid akár ezer évig is. A laboratóriumi körülmények között előállított hús környezeti hatása tehát elsősorban azon múlik, hogy a labort megújuló energiaforrások vagy fosszilis energiahordozók segítségével üzemeltetik. Amennyiben például naperőmű termeli meg a szükséges áramot a termeléshez, és nem egy szénerőmű, úgy valóban környezetbarát alternatíváról lehet szó.

A BBC-nek adott interjúban Chris Bryan, a Bath Egyetem professzora ugyanakkor megemlítette, hogy a vásárlók többsége egyelőre nincs tisztában az állattenyésztés okozta negatív hatásokkal. A szintetikus hús pedig mint az állatok életben maradásának eszközeiként jelennek meg, a környezeti problémák kevésbé jelennek meg az asszociációk között. A professzor, aki aggódik a környezet miatt, már így is elpártolt a hús- és tejtermékek fogyasztásától.

Forrás: Piac & Profit; BBC