Written by

Karácsonyi ételek a fenntarthatóság jegyében

Egyéb, home_slider| Views: 140

Hagyományosan a karácsonykor fogyasztott ételeket globális kereskedelmi infrastruktúra hiányában az alapanyagok elérhetősége, a vallás, és a népi hiedelmek befolyásolták. Manapság azonban egyre gyakoribb, hogy egzotikus, távoli kultúrák ételei kerülnek az asztalra a hagyományos fogások helyett. Ez azonban az alapanyagok távolra szállításával, hosszas tárolásával jár, ami nem mondható környezetbarátnak. Cikkünkben bemutatunk pár hasznos tippet, amelyek segítségével fenntarthatóbbá tehetjük a karácsonyi menüsort.

A karácsonyi készülődés sok előkészülettel jár: ajándékvásárlás, csomagolás, a karácsonyfa beszerzése, és vég nélküli sütés-főzés. Korábbi bejegyzéseinkben már tettünk javaslatokat a csomagolás fenntartható alternatíváira, illetve a természetes karácsonyfa vagy műfenyő dilemmát is körbejártuk. Most azonban a karácsonyi ételek kerülnek terítékre.

Ha karácsony, akkor hal

Az egyik hagyományos, a mai napig gyakran készített ünnepi étel a halászlé. Hogy tényleg fenntartható legyen, érdemes figyelni rá, hogy hazai halgazdaságból származzon a hal, amivel egyúttal a hús frissességét is biztosíthatjuk. Jó választás lehet a ponty, a kárász, vagy a keszeg, mivel hazánkban több helyen is tenyésztik ezeket a halfajokat, de ha meg akarjuk könnyíteni a dolgunkat a szálkák tekintetében, akkor válasszuk a harcsát.

Aki nem kedveli a halászlét, de szívesen fogyasztana valamilyen halételt, annak jó döntés lehet a pisztráng, ami egészben sütve, egy szezonális kevert salátával kiegészítve remek karácsonyi ebéd vagy vacsora lehet.

Hússal és hús nélkül

Decemberben is betakarítható a káposzta, ami egy másik klasszikus karácsonyi étel alapanyaga; a töltött káposztáé. A töltött káposzta ráadásul ideális lehet szinte akármilyen étrendet követő számára is, hiszen gluténmentes, és ha a húst gombával, babbal, vagy tofuval, a tejszínt pedig növényi tejszínnel helyettesítjük, akkor vegán is. A hús nélküli változatot egyébként azoknak is érdemes lehet kipróbálni, akik nem akarják vagy tudják teljesen elhagyni a húst, de környezet- vagy egészségtudatos okokból csökkenteni szeretnék a húsevő napok számát.

Főszerepben a mák

A magvas terményekben az a jó, hogy megfelelően tárolva nagyon hosszú ideig fogyaszthatóak maradnak. Az ősszel begyűjtött (vagy megvásárolt) mákot, diót, gesztenyét változatosan felhasználhatjuk nassolni valókban, de akár salátánkat is feldobhatjuk velük.

Mivel a karácsonyi lakoma nem igazi desszert nélkül, süthetünk bejglit mákos, diós, vagy gesztenyés töltelékkel. A hagyományosan mákkal vagy dióval töltött pozsonyi kiflit is elkészíthetjük az ünnepekre. Ha valami egyszerűbbre vágyunk, akkor csinálhatunk mákos gubát. Ez azért is kiváló desszert, mert így a megmaradt, már megszikkadt kifliket is meg tudjuk menteni a kárhozattól.

Megfelelő mennyiség és tárolás

Az ünnepeket általában családunk körében töltjük, ami gyakran nagy rokonsági összejövetelekkel jár. Ilyenkor rengeteg féle és nagy mennyiségű étellel készülünk, ami aztán a háromnapos ünnep végéig kitart. Előfordul azonban, hogy túlzásba esünk a mennyiségekkel, így egy része a kukában végzi. Emiatt karácsonykor is fontos előre átgondolni, hány emberre és hány napra készülünk, hogy a szükséges mennyiségben vásároljunk, süssünk-főzzünk, és elkerüljük a pazarlást.

Ha mégis túl sok étel készült, figyelni kell a helyes tárolásra. A megmaradt ételt kisebb adagokra osztva, jól záró dobozokban érdemes a hűtőbe tenni. Az elhelyezést úgy oldjuk meg, hogy a tárolt főtt étel lehetőleg ne érintkezzen semmilyen nyers élelmiszerrel. A 4-5 napnál tovább tárolandó ételeket pedig inkább fagyasszuk le. A Maradék nélkül oldalán konkrét ételekkel kapcsolatban is lehet tájékozódni, hogy hány napig áll el hűtőben vagy fagyasztóban.

Lehetőség van a rajtunk maradt, de fogyasztásra alkalmas élelmiszerek eladományozására is. A Magyar Élelmiszerbank 2005 óta foglalkozik a keletkezett élelmiszerfelesleg rászorulókhoz való eljuttatásával. Korábban már több ilyen élelmiszermentő szervezetet is bemutattunk, érdemes karácsonykor is észben tartani, hogy náluk jobb helyen van a felesleg, mint a szemetesben.

Hazai és szezonális

Fenntarthatóbbá tehetjük a karácsonyi menüsort, ha hazai élelmiszerekből készítjük a fogásokat. A legjobb, ha egyenesen helyi termelőktől szerezzük be az alapanyagokat. Náluk ráadásul biztosan szezonális termékeket fogunk találni, így megspóroljuk azt is, hogy ezeknek nekünk kelljen utánajárni.

Ha mégis szeretnénk tudni, hogy mik éppen az idényzöldségek- és gyümölcsök, a Felelős Gasztrohős oldalán egy kattintással meg tudjuk nézni, hogy az adott hónapban minek van szezonja.

Kis lépés az embernek, nagy lépés a fenntartható karácsonynak

Természetesen nem kell, és nem is lehet tökéletesen fenntartható menüsorral készülni az ünnepekre. Mindenki saját körülményeinek megfelelően, ha csak egy szempontot is kiválaszt, már hozzájárul a fenntarthatóbb karácsonyhoz. Akinek a hús részleges elhagyása a célja, állítson össze több növényi alapú ételt a menüsorra, aki pedig inkább a termelőtől vagy piacról vásárlást tudja jobban beiktatni, válogasson a szezonális, hazai termékek közül. Ha úgy érzed, még nem találtad meg a neked való ötletet, tavalyi cikkünkből is inspirálódhatsz.