Written by

Pincétől a padlásig, azaz üdv a reverzibilis design világában!

home_slider, Tudtad-e?| Views: 129

A holland Triodos bank irodáinak helyet adó épület elemeit a körkörös gazdaság és a biomimika elveinek megfelelően tervezték meg. Fenntartható fejlesztés minden szinten!

Van egy egyedi épület a holland Driebergen-Rijsenburg és Zeist települések között. Hogy mi teszi különlegessé? A reverzibilis design: az épület fából készült szerkezetét ugyanis több mint 165 000 csavar segítségével úgy állították össze, hogy teljes mértékben szétszerelhető, sőt, egy másik épületbe integrálható legyen.

Másként megfogalmazva ez azt jelenti, hogy nincs több építési hulladék, hiszen a források amellett, hogy újrahasznosíthatók, ismételten fel is használhatók.

A projekt célja, hogy az új épületet egyben a BIM-modellen (Building Information Modeling, Épületinformációs modellezés) alapuló anyagbankká is alakítsák. Az online megközelítés magában foglalja a struktúra teljes életciklusával kapcsolatos információkat, ezáltal hozzájárul a forrásfelhasználás optimalizálásához, valamint az építőanyagok és az alkatrészek fenntartható kezelésének a fejlesztéséhez.

Az összegyűjtött adatokat egy kimondottan az építőanyagok nyomon követésére kialakított platformon tárolják, ami az újrahasznosítást elősegítve támogatja a hulladéktermelés csökkentését is. A Triodos irodákhoz felhasznált „passport” elnevezésű anyagról lehívható például a fagerendák mérete, vagy a homlokzaton található üveget alkotó szílicum-dioxid eredete.

Energiasemlegességgel a fenntartható jövőért

Az öko-építkezés azonban nem áll meg ennél a pontnál. A fa egyrészről azért jó választás, mert építőanyagként való felhasználása megköti a szén-dioxidot, másrészről lényegesen kevesebb üvegházhatású gázt termelünk az előállításával, mint mondjuk a beton vagy az acél esetében.

Köszönhetően az épületek fűtésére és hűtésére használt megújuló energiának, a modern konstrukció energiasemleges is; a parkolóház tetején több mint 3000 m2-en szereltek fel napkollektorokat. Ez egy egész flottányi elektromos jármű feltöltését is lehetővé teszi, a közlekedési eszközök pedig – hála egy innovatív technológiának, ami az energia mindkét irányba történő áramlását biztosítja – szükség esetén képesek visszavezetni az elektromos áramot az épületbe.

A tervezők gondoltak arra is, hogy a bank munkatársait a környezetbarát közlekedési alternatívák választására ösztönözzék: a reggelente biciklivel érkezőknek lehetőségük van a munkahelyükön lezuhanyozni és átöltözni, a távolabbról bejáróknak pedig azáltal kedveznek, hogy az épületet a buszmegállókhoz és a vasútállomáshoz közel helyezték el.

Végül, de nem utolsósorban a konstrukciót egy védett erdőterület mellé húzták fel, ezért fontos volt, hogy a tervezésénél figyeljenek a környező élővilággal való harmóniára. Az irodaház formáját például úgy álmodták meg, hogy az ne zavarja a denevérek repülését, az éjszakai fényszennyezést igyekeznek a minimumon tartani, a tájépítészek pedig még egy tavat is megálmodtak a vadak számára, ahol azok zavartalanul ihatnak.

Forrás: livingcircular.veolia.com