Written by

Főzés zéró kibocsátással: a jövő barbecue-ja?

home_slider, Tudtad-e?| Views: 2091

A szolár tűzhelyek nem csak környezetbarát rendszerek, de a főzés olcsó és egészséges alternatíváját jelentik. Világszerte egyre több és több, az ökológiai lábnyomát csökkenteni vágyó ember fedezi fel és szereti meg ezt az új, kímélő megoldást.

Kellemes nyáresti grillezés egy hatalmas alumínium reflektorral, piruló zöldségek a teraszon egy furcsa kinézetű sütőben – bizony, ez a szolár főzés.

Miről is van szó?

Az alapötlet az, hogy a napsugarak hővé konvertálásából származó energiát akár ételeink megfőzésére is felhasználhatnánk. Ezen elv mentén felállított rendszer két fő elemből áll: egy parabolikus szolár tűzhelyből (más néven barbecue) és egy szolár sütőből.

Ez a napenergiával működő berendezés egyike a leghatékonyabb technológiáknak, hiszen nemcsak hagyományos gáztűzhelyként, de elektromos főzőlapként is működik. A tükrök segítségével a nap beérkező sugarai egyetlen pontra koncentrálódnak, magára a tűzhelyre, ahová a serpenyőt, lábast vagy más edényfélét helyezzük.

A szolár tűzhelyek az ételt egy ún. szigetelt doboz közepén, lassan főzik meg, egyfajta üvegházhatást teremtve így. A napsugarak koncentrálásában egy reflektor segít, ami egy hőfelhalmozó rendszerhez kapcsolódik. A sütő belseje lassan melegszik fel és körülbelül fél óra alatt éri el a 150 Celsius fokot. Habár egy hagyományos sütőhöz képest a folyamat valamivel több időt ölel fel, a sütés-főzés így is épp olyan hatékony lesz, mint a hagyományos módokon.

Ennek a szolár rendszernek nagy előnye, hogy egyáltalán nem bocsát ki szén-dioxidot, mivel a működéséhez nincs szükség fosszilis üzemanyagokra. Egy 2017-es francia tanulmány szerint a hagyományos gáztűzhelyek évente közel 38 kg szén-dioxidot termelnek – így a voksukat a szolár főzők mellett letevő családok nem csak ökológiai lábnyomukat, de a rezsijüket is jelentősen csökkenthetik! Mindemellett a szolár módszer megőrzi az élelmiszer tápértékét is.

A napenergiát felhasználó főzés a fejlődő országok vonatkozásában is számos előnnyel járhat. Vegyük például a Szubszahara térségét, ahol a fa számít fő energiaforrásnak. A háztartások fát és szenet használnak fűtésre és főzésre, ami hozzájárul az erdőirtás mértékének és az üvegházhatású gázok kibocsátásának a növekedéséhez, ráadásul a keletkező füst komoly egészségügyi kockázatokat is magában hordoz. Az egyszerűen telepíthető, olcsó szolár berendezések viszont valamelyest képesek volnának a probléma enyhítésére.

 

Forrás: livingcircular.veolia.com