Written by

Fenntarthatóság megjelenése a kortárs művészetben

home_slider, Tudtad-e?| Views: 1895

A történelem folytán a művészet számos esetben reagált az adott kor kihívásaira. Napjainkban sincs ez máshogy, korunk alkotóit is megihletik azok a kiemelt problémák, mint például a fenntarthatóság kérdése. Az elmúlt időszakban számos irányzat alakult ki melyeknek középpontjában a klímavédelem, környezetvédelem áll – cikkünkben ezeket is röviden körbejárjuk.

Kortárs művészet és a fenntarthatóság kapcsolata

A kortárs művészet a napjainkban tevékenykedő alkotók műveit foglalja magába. Ebből következik, hogy ezek a művészek a kor problémáira, társadalmi kérdéseire is reagálnak, így nem meglepő, hogy a napjainkban széles kört foglalkoztató klímavédelmi és fenntarthatósági kérdések is helyet kapnak a művészetükben. A környezetvédelmi irányvonalnak sok árnyalata található meg a jelen kor alkotásaiban és művészi hitvallásaikban – vannak olyan művészek, akik a téma választás során, míg mások az anyaghasználatban vagy a stúdiójuk működtetésében részesítik előnyben a fenntarthatóságot.

Fenntartható művészet irányvonalai

Mikor a fenntartható művészetről beszélünk, sok esetben a konceptuális művészet kerül elő először. Ennek a kortárs irányvonalnak az alapja, hogy az alkotások értékét annak mondanivalója, jelentése, vagyis a koncepció adja. Képviselői gyakran használnak mindennapi anyagokat, használt vagy talált tárgyakat.

A konceptuális művészeten túlmenően, számos irányzat alakult ki, amelyben fontos szerepet kap a fenntarthatóság, ezek közül mutatunk be néhányat:

  • Az Eco-művészet középpontjában a környezetbarát vagy újra hasznosított anyagok felhasználásával történő alkotások állnak, emellett a művek témaválasztása a környezeti károkra hívja fel a figyelmet.
  • A természet-művészet lényege, hogy az alkotók a környezetből (pl. erdő, mező) származó dolgoznak. Itt az esztétikai érték kap hangsúlyosabb figyelmet és a művészek az elkészült műtárgyak kialakításával hívják fel a figyelmet a természet védelmére.
  • A Föld művészet képviselői a környezet újragondolásával és megváltoztatásával vagy a környezetbe helyezett installációval fejezik ki mondanivalójukat. Gyakran ezt az irányvonalat tekintik a fenntartható művészet kezdetének és úttörőjének, hiszen már az 1960-70-es években elterjedt.

Fenntartható művészet képviselői

A Föld-művészet egyik legelső művelője a magyar származású amerikai művész Agnes Denes. Hírnevet az 1982-es Búzamező – egy konfrontáció című munkájával szerzet, mely során Manhattan déli részén egy búzamezőt telepített néhány sarokra New York üzleti negyedétől. Ezzel az alkotásával hívta fel a figyelmet a világ elhibázott társadalmi, gazdasági prioritásaira és élelmezési problémáira.

Eco művészek közé sorolható Jaynie Gillman Crimmins, aki szórólapok, magazinok papírját újra hasznosítva készít lenyűgöző részletességű, geometriai mintázatú alkotásokat. Művészetével hívja fel a figyelmet a hulladékgazdálkodás és újrahasznosítás fontosságára.

Mark Coreth szobrász témaválasztásaiban jelenik meg a fenntarthatóság és a klímavédelem. Nagy figyelmet kapott 2009-es szobra, amelyet a koppenhágai klímacsúcs alkalmával készített. Az alkotás egy jegesmedvét ábrázol fagyott vízből, amelynek a belsejében a medve fém csontváza kapott helyet. A jégszobor a klímacsúcs 11 napja alatt olvadt el, ezzel hívta fel a figyelmet a globális felmelegedésre.

Az itt említett, és még számtalan más művész az önkifejezésen és az alkotáson keresztül hozzájárulnak, hogy a fenntarthatóság, a környezetvédelem és társadalmi problémák egyre szélesebb közönség figyelmét felkeltse.

Forrás: Chikansplanet, Selva, Plushbeds