Körkép a körkörös gazdaságokról

Written by

A körkörös gazdaságra alapuló vállalatok felülmúlják a hagyományos versenytársaikat

home_slider, Tudtad-e?| Views: 1016

Versenyelőnyt jelent a körkörös gazdasági modell alkalmazása – állítja a Kearney tanácsadói cég kutatása. A körkörös modellre való átállás nemcsak bevételnövekedéssel járhat, hanem az ügyfelek lojalitását és a márkaismertséget is javítja.

A Kearney globális tanácsadó cég kutatása arra a megállapításra jutott, hogy az üzleti modelljeikbe körkörös kezdeményezéseket beépítő vállalatok „felülmúlják a hagyományos versenytársaikat”. A világ 150 vállalatát megvizsgálva a kutatás eredményei azt mutatják, hogy pénzügyi előnyökkel jár a körkörös gazdasági modell alkalmazása.

A Kearney szerint a megkérdezettek 34 százaléka a fő teljesítménymutatókban 5 százalékos vagy annál nagyobb javulást jelentett a körkörös termékekre és üzleti modellre való áttérésnek köszönhetően. A válaszadók 32 százaléka bevételek növekedéséről, 38 százalékuk költségmegtakarítási előnyökről, 50 százalékuk az ügyfelek lojalitási mutatóinak javulásáról, 70 százalékuk pedig a márkaismertség növekedéséről számolt be – állapította meg a tanácsadó cég.

A kutatást végző cég felhívta a figyelmet, hogy a kutatási adatok egy olyan döntő pillanatban születtek meg, amikor a világ „növekvő erőforráshiány és hulladékprobléma előtt áll”. Évente több mint 100 milliárd tonna anyagot dolgozunk fel globálisan, és ennek több mint 91 százalékát újonnan kitermelt alapanyag. A Kearney szerint a körforgásos gazdaság kulcsfontosságú ennek a trendnek a megfordításához. A felmérés szerint körkörös stratégiák sikeres megvalósítása iparágtól és a vállalat méretétől függetlenül lehetséges.

A körkörös gazdaság a következő lépés, amit a világnak meg kell tenni a fenntartható jövő irányába. A jelentésből kiderül, hogy a körkörös stratégia elfogadásának nem csak környezetvédelmi előnyei vannak. Valójában akik körkörös kezdeményezéseket vezetnek be, pénzügyi és hírnévbeli előnyöket is élveznek. Korunkban érdemes fenntarthatónak lenni, és akik ragaszkodnak a „nyerd ki, gyártsd le, dobd ki” gazdasághoz, azok óhatatlanul le fognak maradni” – mondta Jelena Ageyeva-Furman, a Kearney munkatársa.

Forrás: circularonline.co.uk