Written by

A rovarvilág pusztulásával összedőlhet az élővilág

Hírek, home_slider| Views: 365

A siencedirect.com oldalán fellelhető friss tanulmány konzekvenciája apokaliptikus képet fest a rovarvilág pusztulásáról és annak következményeiről. A szakemberek szerint a rovarfajok 40 százalékának már most szilárdan csökken az egyedszáma, míg egyharmaduk a veszélyeztetett kategóriába tartozik.

Bolygónk rovarállománya megközelítőleg nyolcszor gyorsabban csökken, mint az emlősök, a hüllők, vagy a madarak száma. A drasztikus csökkenés mögött vélhetően az egyre szélesebb körben alkalmazott növényvédő- és rovarirtószerek használata áll.

A tanulmány készítői az adatok közzétételekor valószínűleg még nem is voltak tisztában azzal, hogy mindez mekkora problémát jelent mind lokális, mint pedig globális szinten. A rovaroknak fontos szerepük van a növények megfelelő fejlődésében és kiemelt helyük a táplálékláncban.

Feltehetően a drasztikus rovarcsökkenés a legfőbb oka annak, hogy az ízeltlábúakkal táplálkozó madarak száma egész Európában 13 százalékkal csökkent 1990 és 1995 között. A madarak mellett a rovarevő hüllők, halak, és emlősök is fokozott veszélynek vannak kitéve, hiszen ezek az állatok egyszerűen éhen is halhatnak, ha nem teszünk valamit a folyamat megállítása érdekében.

Magyarországon a fecskeállomány 2000 és 2010 között felére csökkent a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület adatai alapján. Márpedig a rovarevő fecskék hiánya komoly gondot okoz az emberekre nézve, mivel ezek a madarak természetes úton pusztítják el a kártevőket, ám nélkülük olyan vegyszereket kell alkalmazni, amelyek a kártevők mellett a beporzó rovarokat is elpusztítják. A fecskeállomány csökkenésének legfőbb oka az élelemhiány (kevesebb a rovar), a nagyüzemi mezőgazdaság, de a fészkek leverése is hasonló probléma.

Forrás: 444.hu; theguardian.com; siencedirect.com