Written by

Rekordok tavasza az időjárásban

Hírek, home_slider| Views: 1278

Mérlegre raktuk 2018 tavaszát: a 3 hónap alatt új hideg- és új melegrekordok is születettek, a hőingás mértéke pedig elérte az 57 fokot, összességében pedig a szokásosnál jóval melegebb volt az idő. Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentéséből szemezgettünk.

Az idei tavasz rendkívül meleg volt hazánkban 12,69 fokos átlaghőmérséklettel, ennél melegebb csak 1934-ben és 2007-ben volt a márciustól májusig terjedő időszakban. Ugyanakkor rendkívüli kiegyensúlyozatlanság is jellemezte az idei tavaszt, a március meglehetősen hideg volt, a havi átlaghőmérséklet 3,3°C volt, amely mintegy 2,1 fokkal maradt el a sokéves átlagtól. Az ezt követő áprilisban azonban beköszöntött a meleg idő, amikor is a középhőmérséklet 4,6 fokkal haladta meg a sokéves átlagot. Majd ezután következett a szintén meleg május, a maga 19,13 fokos átlaghőmérsékletével.

Az évszak során a legalacsonyabb hőmérsékletet, -24,6°C-ot március 1-jén mérték Sátorhelyen. A legmagasabb hőmérsékletet, 32,9 fokot pedig a Sajópüspöki állomáson rögzítették a tavasz utolsó napján, a tavaszi hőingás mértéke tehát elérte az 57 fokot.  Március 22-én, több mint 3 fokkal megdőlt az országos hidegrekord Nyírlugoson, ahol egészen -15,2 fokig süllyedt a levegő hőmérséklete. Melegrekord több is volt a tavasz folyamán április 19-én (27,8 °C), április 29-én (31,4°C) és május 4-én (32,3 °C) mértek magasabb hőmérsékletet, mint az elmúlt évek egyező napjain.

A csapadékeloszlás egyenetlen volt az évszakban, míg márciusban szélsőségesen sok eső esett, addig az április és a május kifejezetten száraz volt. Az idei tavasz átlag körüli csapadékot hozott, de egyenetlen időbeli eloszlásban.

Fokozatosan melegedő bolygó

A riasztóan forró adatok sajnos jól belesimulnak az elmúlt évek tendenciájába, hiszen a Földön a 2017-es évet jelenleg a három legmelegebb év között tartjuk számon. A rekord meleg 2016 után, az elmúlt év 2015-tel megegyező értékkel került a harmadik helyre. A 2017-es év Magyarország területén is az átlagosnál melegebb volt, az országos középhőmérséklet 0,8 fokkal haladta meg az 1981-2010-es sokévi átlagot és 11,14 fokos középhőmérsékleti értékkel 1901 óta a tizenegyedik legmelegebbnek bizonyult. Az országos évi középhőmérséklet adatokhoz illesztett lineáris trend egyértelmű emelkedést mutat. Az országos évi középhőmérséklet változása az elmúlt 117 évben +1,15 foknak, az elmúlt 30 évre vonatkozóan pedig +1,22 foknak adódik. Az adatokból láthatjuk, hogy a klímaváltozás hatására valóban egyre melegszik a bolygó átlaghőmérséklete, amely egyre súlyosabb következményekkel fog járni a jövőben.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat