Written by

Még sosem volt ilyen különös a nyár Magyarországon

Hírek, home_slider| Views: 325

A 2018-as év nyara még meteorológus szemmel nézve is furcsa szezonként vonul majd be a magyarországi klímatörténetbe, hiszen melegrekord egyetlen napon sem dőlt meg, mégis szokatlanul hosszú ideig tartott a hőhullám.

A nyár elején szép számmal voltak gyakori, intenzív csapadékkal kísért zivatarok, az idő előrehaladtával azonban egyre kevesebb eső öntözte a földeket, és augusztusban már egy hosszabb száraz, napos és meleg periódus alakult ki.

Az elmúlt évekkel ellentétben, idén nyáron nem alakult ki szélsőségesen erős hőhullám, egyetlen napi legmagasabb hőmérsékleti rekord sem dőlt meg. Az évszakban mért legmagasabb hőmérséklet 36.6 fok volt, amelyet Budakalászon rögzítettek augusztus 9-én – 21. század nyarai közül idén mérték a második legalacsonyabb értékeket. Ennek ellenére az időjárási frontok hiányában nagyon kitartó volt a hőség, az Alföld egyes részein olyan hosszantartó kánikulai periódust éltek át az emberek, amelyre a korábbiakban még nem volt példa. A hosszú kánikula július végén kezdődött és nagyjából egy hónapig tartott, amelynek csak az augusztus 24-én érkező hidegfront vetett véget.

Rekorder nyár

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai alapján Mezőkovácsházán, Püspökladányban és Szeghalom (Töviskes) településeken  július 24. és augusztus 25. között, 33 egymást követő napon a napi maximum hőmérséklet elérte vagy meghaladta a 30 fokot, amelyre a megbízható meteorológiai mérések kezdete óta (20. század eleje) nem volt példa Magyarországon.

Az úgynevezett küszöbnapok jól jellemzik, hogy mennyire meleg egy adott nyár. Magyarországi viszonyok között nyári napnak nevezzük, ha adott napon a hőmérsékleti maximum eléri vagy meghaladja a 25 fokot, ha a napi hőmérsékleti csúcs átlépi a 30 fokot, akkor hőségnapról, amennyiben a 35 fokot is, abban az esetben pedig forró napról beszélünk.

A 20. század vége óta a klimatológiai adatsorokban jelentős emelkedés látszik a hőségnapok számában: miközben a 70-es évek kiegyenlített nyarain ez a szám még a 10-et sem érte el, addig a 2000-es években nem egyszer számuk a 35-40-et is meghaladta, sőt a több szempontból is rekorder 2003-ban Budapesten 61 napon is 30 fok fölé emelkedett a hőmérő higanyszála. Az idei évben is nagyon magas lesz a hőségnapok száma országos átlagban. De miközben a korábbi nyarakra a sok, de rövid hőhullámos időszakok voltak a jellemzők, addig 2018-ban egy szokatlanul hosszú hőségperiódust tapasztalhattunk.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat