Written by

A korallokat ki menti meg?

Hírek, home_slider| Views: 1764

Búvárok, horgonyok, kapzsi ékszerkereskedők. Eddig ezek jelentették a legfőbb veszélyt a korallokra nézve. A globális változások azonban rájuk is egyre inkább kihatnak, és ha az emberiség nem eszközöl radikális változásokat, a korallok is komoly veszélybe kerülhetnek.

A korallok, vagy más néven virágállatok a csalánozók osztályába tartozó tengeri élőlények. Számtalan fajtájuk létezik, köztük a trópusi óceánokban élő korallzátonyokat alkotó organizmusok, amelyek kalcium-karbonátot kiválasztva hoznak létre szilárd vázat. A korallok igen törékenyek, így a hajók és a búvárok gyakran tesznek kárt bennük, ráadásul több korallfaj sodródott a kihalás szélére az emléktárgy-kereskedelem miatt. Eközben az emberi gondatlanságból fakadó, savasodó óceánvíz és a klímaváltozás is egyre komolyabb hatással van ezekre a csodás tengeri élőlényekre.

Korallvándorlás

Az egyenlítői zátonyokon élő korallok száma közel 85 százalékkal csökkent az elmúlt 40 évben. Érdekesség, hogy mindeközben a szubtrópusi zátonyokon kétszeresére nőtt a gyakoriságuk. Ennek oka, hogy ezek a területek élhetőbbek, így a fiatal organizmusok szép lassan elkezdtek „olyan vizekre evezni”, ahol korábban nem láthattuk őket. Persze ez nem az összes fajra vonatkozik, csak azokra, amelyek képesek úszni az áramlatokkal. Mivel a korallzátonyok számtalan élőlény számára biztosítanak élő- és szaporodóhelyet, egyelőre komoly dilemma, hogy a „menekült korallok” kérdése miképp hat hosszabb távon a faunára.

A savasodó óceánok

Újabb komoly veszély a korallokra nézve, hogy az óceánokba kerülő szén-dioxid okozta savasodás a tengeri üledék szétmarásával fenyeget, amelyek a zátonyok építőköveit jelentik. A South Cross Egyetem tudományos publikációjában kihangsúlyozzák, hogy még 2100 előtt beállhat az az állapot, hogy korallzátonyok több építőanyagot veszítenek, mint amit a korallállatkák képesek kibocsátani.

A kutatók egyelőre nem tudnak pontos állásfoglalást tenni, hogy a most elindult tendenciák mennyire végzetesek. Azt azonban soha ne feledjük, hogy minden mindennel összefügg. Ha a korallzátonyok életében komoly változások történnek, az számtalan egyéb élőlény sorsát befolyásolhatja.

Forrás: origo.hu; élőbolygónk.hu