Written by

Itt az újrahasznosítás világnapja – te mit teszel a környezetedért?

Hírek, home_slider| Views: 2349

Meglepő lehet, de csak 2019-ben nevezték ki március 18-át az újrahasznosítás napjának, noha a probléma, amire felhívja a figyelmet, már régóta fojtogatja a bolygónkat. A klímaváltozással szemben folytatott harcban rendkívül fontos a fenntartható mezőgazdálkodás, élelmiszergazdálkodás és a hulladékkezelés kérdése. Az újrahasznosítás ez utóbbit támogathatja nagyban, cikkünkben mutatunk is pár tippet arra, hogy hogyan lássunk hozzá.

Ma ünnepeljük az újrahasznosítás világnapját, amelynek célja a Föld értékes erőforrásainak megőrzésére való felhívás, illetve az ösztönzés arra, hogy minél kevesebb hulladékot termeljünk. Jelenleg az emberiség majdnem kétszer olyan gyorsan fogyasztja a bolygó természeti erőforráskészletét mint ahogy azt képes lenne újratermelni, ezért rendkívül fontos, hogy otthonainkban is újrahasznosítsunk.

Aki igazán elhivatott, bátran törekedhet a zero-waste életmódra, azonban annak is rengeteg lehetősége van, aki kisebb lépésekkel indulna el. Mutatjuk a leghasznosabb és legegyszerűbb tippeket, arról, hogy hogyan legyünk „újrahasznosítók”

1.Gyűjtsük szelektíven a hulladékot!

A szelektív hulladékgyűjtés azt jelenti, hogy a különböző anyagú hulladékokat külön gyűjtjük. Itt ne csak a hagyományos „színes kukákra” gondoljunk, hanem sokkal inkább egy tudatos, környezetbarát attitűdre. Azért is érdemes otthonunkban szelektálni, mert így a gyerekeink számára is követendő példát mutathatunk.

Fontos, hogy különbséget tegyünk a veszélyes és eldobható hulladék között. Gondoljunk bele, hogy amit kidobunk, milyen hatással lesz az élővilágra és a veszélyes hulladékot kezeljük tudatosan.

2. Adjuk le elhasznált elektrotechnikai eszközeinket!

Az emberiség szédületes ütemben állítja elő, fogyasztja és használja el a különböző elektronikai eszközöket,  a mobiltelefontól kezdve egészen a tévékig és a házi vérnyomásmérőkig. A készülékekben található veszélyes anyagok komoly környezeti problémát jelentenek, ártalmatlanításuk pedig csak szakszerű hulladékkezelési eljárással lehetséges. Az elektromos berendezések hulladékait ezért nem szabad egyszerűen a vegyes háztartási kukába kidobni, hanem szelektíven kell gyűjteni és a gyűjtőpontokon leadni, hogy azok veszélyes elemeit semlegesíteni tudják.

3. Hasznosítsuk újra a vizet!

Egy átlagos háztartásban elhasznált víz mennyisége – bármilyen döbbenetesen is hangzik – kiteheti az évi 200 ezer litert is. Az elhasznált víznek két típusát különböztetjük meg: a szürke- és a feketevizet. A feketevíz javarészt a vécékben képződik, ezzel sajnos nincs mit tenni, bele kell engedni a csatornába. A szürkevíz ezzel ellentétben például a kézmosáskor, fürdéskor vagy mosogatáskor elhasznált vizet jelenti és több módon is újrahasznosítható. A legpraktikusabb, ha egyszerűen egy edénybe gyűjtjük ezt a vizet, és később leöntjük vele a vécét.

4. Komposztáljunk!

A komposztálás az újrahasznosítás egyik leghatékonyabb formája, amit kültéren és beltéren is meg lehet oldani, aki azonban egyikkel sem szeretne bajlódni, a hulladékot elszállíthatja olyan közösségi kertekbe, hulladékudvarokba, ahol örömmel átveszik. A magyar lakosság évente fejenként átlagosan 5-600 kilogramm hulladékot termel, ennek 30%-a olyan szerves anyagokból adódik össze, amelyeket költséghatékonyan, egyszerűen komposztálhatunk. Jellemzően konyhai hulladékokat (zöldségmaradékok, kávézacc, esetleg virág) érdemes komposztálni, a déli gyümölcsök héját azonban alaposan mossuk meg és daraboljuk fel, mielőtt rádobjuk a kupacra. Frissen vágott fű, apró gallyak is mehet a komposztba, amelynek szerkezetén fűrészporral, kevés földdel is javíthatunk. Az elkészült komposztot a termőtalaj javítására használhatjuk fel, de a balkonládák növényei, virágai is hálásak lesznek.

5. Légy kreatív!

Végül nézzük meg a praktikus és ötletes újrahasznosítási megoldásokat. Az üres PET palackokból például kiváló kaspót vagy rovarcsapdát készíthetünk, a konzerves vagy joghurtos dobozokat felhasználhatjuk ceruzatartónak, de számos más lehetőség is a rendelkezésünkre áll.

Elhasznált ruháinknak sem a kukában van a helye. A jó állapotban lévő darabokat eladományozhatjuk a rászorulóknak, az elhasznált, kopott darabok pedig takarítórongyoknak is kiválóak.

Források: Praktiker 12, Xforest, Spórolok