Written by

Fullasztó napok következnek

Hírek, home_slider| Views: 1469

Már napok óta kifogásolható Magyarország több településén is a levegő minősége, ez pedig még az egészséges emberek szervezetét is megviselheti. De mi okozza a jelenlegi szennyezettséget és meddig tart még?

Az Országos Közegészségügyi Intézet október 11-én adta ki a tájékoztatást, miszerint több városunkban is kifogásolható a levegő minősége, a szálló por, azaz a PM10 koncentrációja több városunkban is meghaladja a meghatározott napi határértéket. A probléma oka az időjárás, a levegő napok óta nem tud átkeveredni, így egyre több szennyezőanyag dúsul fel benne, emiatt pedig megnövekszik a kisméretű aeroszol részecskék (PM10) koncentrációja.

A legszennyezettebb levegőjű települések: Budapest, Dunaújváros, Miskolc, Nyíregyháza, Pécs, Putnok, Szeged, Székesfehérvár és Tököl. A hét végéig nem várható jelentős javulás a levegő minőségében, a következő napokban is folytatódik a napsütéses, meleg idő, eső csak a hétvégén, helyenként lehet. Az időjárásunkat meghatározó anticiklon ereje várhatóan a hét vége felé rendül meg, és a kellemes, napos, száraz idő ezzel lassan véget is ér.

Addig is hogyan védekezhetünk a szennyezet levegő káros hatásai ellen?

A rossz minőségű levegő miatt gyermekeknél, időseknél, légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedőknél jelentkezhetnek, illetve súlyosbodhatnak a légzőszervi tünetek, mint például a köhögés, légzőszervi irritáció, nehézlégzés. Ezért nem javasolt az intenzív mozgást/munkát végezni a szabadban. Igyunk elegendő folyadékot, illetve fogyasszunk sok zöldséget és gyümölcsöt, hogy biztosítsuk a megfelelő antioxidáns- és vitaminbevitelt!

Tudtad?

A települések levegőjét érzékelhetően javítaná, ha minden lakás és középület kapcsolódna a távhőrendszerhez. Az egyedi gáz- és fafűtés kiváltásával akár meg is szűnhetnének a téli szmogriadók, hiszen 10 ezer lakásonként 13 tonna por kibocsátása maradna el, 45 ezer lakás átállása 67 ezer tonnával mérsékelné a szén-dioxid-kibocsátást. Budapesten a távhőrendszer egységesítésével 150-170 kilotonnával kevesebb szén-dioxid kerül a levegőbe, ráadásul 12 ezer hektárnyi erdőnek megfelelő fa is megmaradhat.

Forrás: Időkép.hu