Written by

Föld Órája: kapcsold le a villanyt Te is!

Hírek, home_slider| Views: 499

Március 24-én immáron tizenegyedik alkalommal fognak egy órára sötétbe borulni a világ nevezetességei. A világ legnagyobb önkéntes akciója, vagyis a Föld Órája, amelyhez évről évre egyre többen kapcsolódnak. Idén csatlakozz te is és kapcsold le a villanyt egy óra hosszára!

A Föld órája kezdeményezést a World Wildlife Fund (Vadvédelmi Világalap) hívta életre 2007-ben, az ausztráliai Sydney-ben. Az esemény 2008-ban vált nemzetközivé, amit azóta is minden év márciusának utolsó vagy utolsó előtti szombatján megrendeznek. A kezdeményezés célja, hogy felhívják a figyelmet a klímaváltozás elleni cselekvés szükségességére, ilyenkor ezért arra kérik a háztartásokat, vállalkozásokat és önkormányzatokat, hogy kapcsolják ki a nem létfontosságú lámpáikat és elektromos berendezéseiket egy órára. Magyarország először 2008-ban csatlakozott az akcióhoz, akkor négy magyar város csatlakozott a világméretű kezdeményezéshez.

Az egy óra alatt valójában nem csökken látványosan az áramfogyasztás, de a kezdeményezés célja nem is ez, hanem a figyelemfelhívás a túlfogyasztás ellen. A kampány célja elsősorban az emberek ösztönzése arra, hogy figyeljenek oda az energiatakarékosságra. A Föld Órája logója éppen emiatt kiegészült egy pluszjellel is, a hagyományos 60-as logó az akció 60 percét szimbolizálja, a plusz pedig arra céloz, hogy az egy órán túl is gondoljunk takarékosságra és a környezetre.

Kép forrása: foldoraja.hu

Idén új irányt vesz a Föld Órája mottója is: “Kapcsolódj a Földhöz!”, a fókuszban pedig bolygónk biológiai sokféleségének megőrzése áll, valamint az, hogy vegyük észre és védjük saját környezetünket, vegyünk részt annak egészséges működésében. A Magyar WWF ezért a wifi jelét is beépítette 60+-os logója mellé, hogy a kapcsolódást szimbolizálja. De más újítása is van a programnak ebben az évben, kihívásokat is teljesíthetnek a kampányhoz csatlakozók, melyek keretén belül olyan, bárki számára teljesíthető cselekvéseket rejtenek, amelyekkel hozzájárulhatunk a fenntartható élethez, ezáltal pedig környezetünk megóvásához.

Ha te is szeretnél csatlakozni a kihívásokhoz, illetve a Föld Órájához, azt a foldoraja.hu oldalon megteheted.

Látványos videók a Föld Órájáról

Kíváncsi vagy, hogy néznek ki az elsötétülő világnevezetességek? Az alábbi videón megnézhetsz néhányat!

A második videón pedig a budapesti Föld Óráját nézheted meg.