Written by

5+1 tipp, hogyan alakíts ki energiatakarékos otthoni irodát

Hírek, home_slider| Views: 956

Ma van a nemzetközi energiatakarékossági világnap, melyet Magyarországon 2000 óta minden évben március 6-án tartunk. A média és a zöld szervezetek ezen a napon felhívják az emberek figyelmet a környezettudatosság és a fenntartható energiatermelés, tudatos energiafelhasználás fontosságára. Íme néhány ötlet, amelyekkel bárki csökkentheti otthoni irodája ökológiai lábnyomát.

Az utóbbi évek során előtérbe került a home office lehetősége a munkahelyeken. A pandémia alatt az irodai dolgozók átálltak az otthoni munkavégzésre, bár azóta kevesebben élnek a lehetőséggel: a legfrissebb adatok szerint 2022-ben a munkavállalók 2,1%-ára volt jellemző a folyamatos távmunka. Ez kicsit kevesebb mint 96 ezer embert jelent a 15-74 éves foglalkoztatottak közül. Azonban országosan átlagosan több mint 341 ezer dolgozót érint az alkalmankénti home office, vagyis hibrid munkavégzés.

Az otthoni munkavégzés során viszont fontos megjegyezni, hogy saját energiahasználatunk megnövekszik, ami pluszköltségekkel jár. Pont ezért fontos, hogy tisztában legyünk olyan módszerekkel, amelyekkel egyszerűen mégis hatékonyan csökkenthetjük az általunk felhasznált energia mennyiségét. Az alábbiakban 5+1 tippet olvashatsz arról, hogyan szorítsd vissza az energiapazarlást a home office alatt.

1. Gondold végig, hol rendezed be az otthoni irodádat!

Amikor a dolgozószobádat vagy dolgozósarkodat tervezed, vedd figyelembe azt, hogy melyik a lakás legvilágosabb része. Tedd az asztalodat minél közelebb az ablakhoz, ha lehetőséged van rá, hogy minél kevesebb ideig kelljen felkapcsolnod a villanyt. A természetes fény nemcsak az íróasztali lámpát helyettesíti, hanem a hangulatodat is javítja. Nap közben húzd szét a függönyöket is, hogy minél világosabb legyen a szoba.

2. Használj energiatakarékos izzókat!

Amennyiben a lakás elhelyezkedése, az ablakok mérete vagy borongós időjárás miatt sötét van napközben, akkor mégis fel kell kapcsolni a lámpát. Ahhoz azonban, hogy ekkor minél kevesebb energiát használj, cseréld ki a régi, sokat fogyasztó izzókat energiatakarékos LED-re.

3. Ne használd feleslegesen az energetikai eszközeidet!

Az esetek nagy részében egyetlen szobában dolgozol, amikor otthon vagy, ezért mindig ügyelj arra, hogy más helyiségekben ne égjen a lámpa. Az akkumulátoros készülékeidre is figyelj, és húzd ki a töltőt a konnektorból, amikor telefonod vagy laptopod feltöltődött. Amikor végeztél a munkahelyi teendőiddel, kapcsold ki a számítógépedet, és ellenőrizd, hogy egyik eszközöd sem maradt-e készenléti állapotban.

4. Állítsd energiatakarékosra a számítógépedet!

Munkavégzés közben is lehetőséged van arra, hogy áramot spórolj a számítógépeddel. Állítsd alacsonyabb fényerőre vagy pedig takarékos üzemmódba. Azt is érdemes beállítani, hogy eszközünk 30 perc elteltével alvó állapotba kapcsoljon, amikor nem nyúlunk hozzá. Az alvó mód akkor is rendkívül hasznos, amikor ebédidőt tartunk.

5. Ne fűtsd túl a lakást!

Ahhoz, hogy ne kelljen sokat fűteni, az állandóan használt helyiségekben érdemes 1 °C-kal lejjebb állítani a termosztátot. Azokban a szobákban, amelyekben nem töltesz sok időt, állítsd a radiátorokat eco vagy téli módra. Ezeket egy levél, illetve hópehely jelzi. 1 °C hőérzetben még nem jelent nagy eltérést, de sok energiát és pénzt spórolhatunk vele. Amennyiben pedig mégis fáznál, vegyél fel egy pulóvert, vagy keress egy meleg takarót, ami képes kicsit felmelegíteni. A bolyhos zoknik szintén segíthetnek.

5+1. Fektess be egy termoszba!

Szereted a kávét és a teát forrón inni? Nemcsak akkor van lehetőséged erre, ha minden alkalommal frissen készíted el az egy adag italt. Egy jó minőségű termosz órákon keresztül képes melegen tartani az innivalódat, ezért elég egyszer lefőzni több adagot. Felesleges minden alkalommal felforralni a vizet, és ezzel energiát pazarolni, amikor meleget szeretnénk inni, elég csak a mellettünk lévő termoszból tölteni.

A fentiek közül néhány esetben költeni is kell az újításokra, a későbbiekben mégis látható mennyiségű áramot és gázt takaríthatsz meg, ha bevezeted az életedbe ezeket a módszereket.

Forrás: agoramu.hu, Pénzcentrum, WalesOnline, Bornemouth University