Written by

Elérhető közelségben a párizsi klímaegyezmény vállalásainak teljesítése

Hírek, home_slider| Views: 780

„Hatalmas hír” – írta november 4-én a Nemzetközi Energia Ügynökség vezetője, Fatih Birol Twitteren. A szakember szerint a jelenleg is zajló glasgow-i klímacsúcson eddig tett felajánlásokkal elérhető közelségbe került a 2015-ös párizsi klímacsúcson tett vállalás teljesítése.

Fatih Birol, a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) vezetője a Twitter oldalán írta, hogy az IEA friss elemzése szerint ha a tagállamok tényleg betartják határidőre nettó zéró kibocsátási vállalásaikat, és ha mindehhez azokat az új vállalásokat is figyelembe vesszük, amelyeket a metánkibocsátás csökkentése terén a napokban aláírtak, akkor oda juthatunk, hogy a globális átlaghőmérséklet emelkedése 1,8 fok körül megállhat az ipari korszak kezdetéhez képest.

Ez pedig azt jelentené, hogy lényegében teljesülnek a 2015-ös párizsi klímamegállapodás fő célkitűzése, miszerint jóval 2 fok alatt kellene korlátozni a globális felmelegedést, és törekedni kell, hogy ez 1,5 foknál megálljon. A friss elemzések szerint jelenleg az ipari korszakhoz képest 1,15 fok körüli a globális átlaghőmérséklet emelkedése, tehát ehhez képest még további legalább fél fokos emelkedés mindenképpen bekövetkezne, de a friss fogadkozások tükrében a glasgow-i klímacsúcs előtt reálisan kalkulálható pályáknál alacsonyabb lenne a tényleges felmelegedés, amelyek inkább 2,2-2,8 fok körüli felmelegedést vázoltak.

Így tehát valóban érthető, hogy miért kezdte a „nagy hír” kifejezéssel posztját az IEA vezére, igaz azzal zárja üzenetét, hogy a nagy előrelépés mellett még nagyon sok teendő van.

Forrás: portfolio.hu