Written by

Egyedülállóan zöldült ki a washingtoni benzinkút

Hírek, home_slider| Views: 178

Valószínűleg senki nem lepődne meg, ha ez a történet valamelyik skandináv országban esett volna meg, ám ezúttal az Amerikai Egyesült Államokban járunk, ahol egy komplett benzinkutat alakítottak át elektromos töltőállomássá. A hajdani benzinkút immáron teljes mértékben az elektromos járművek igényeit szolgálja ki. A Washington DC külvárosában, Marylandben lévő töltőállomás valaha 1958-ban nyitotta meg kapuit – vagyis tartályait – az autósok számára.

Az állomás jelenlegi tulajdonosa Depeswar Doley 1997 óta vezeti az egységet, azonban úgy érezte,  az olajtársaságok által felállított szerződések sok esetben méltánytalanok, például amikor egy bizonyos értékesítési kvóta el nem érése esetén megvonják a karbantartási támogatásokat. A tulajdonos 17 éves lánya unszolására, valamint egy közműveknél dolgozó ügyintéző javaslatára tette fel az i-re a pontot. Az Elektromos Járművek Intézetének és a Maryland Energia Igazgatóságának segítségével Doley 786 ezer dolláros támogatást kapott az állomás átalakításához.

Doley pontosan látja, hogy egyelőre nem cikázik elektromos autók tömkelege az utakon, de nem is az azonnali haszonszerzés vezérli. A tulajdonos nagyobb távlatokban gondolkozik és szeretne csatlakozni azokhoz a zöld gondolkodású szemléletformálókhoz, akik egy jobb hellyé teszik bolygónkat. Maryland államában jelen pillanatban valamivel több, mint 20.700 elektromos meghajtású autó van regisztrálva.

A 17.000 fős lakóterületen eddig mindössze három elektromosautó-töltőállomás üzemelt, melyeket főleg taxisok vettek igénybe, és hosszú sorok várták a zöld autósokat. Az átalakított töltőállomáson immáron négy elektromos töltőoszlop áll a fogyasztók rendelkezésére, ami megoldás a kígyózó sorok elkerülésére. További előnye, hogy az elektromos járművek töltésének ideje alatt a sofőrök kényelmesen várakozhatnak az állomáson lévő kisboltban és akár egy tévéképernyőn követhetik nyomon járművük töltöttségi szintjét.

Forrás: brightvibes.com; villanyautosok.hu