Written by

David Attenborough szerint (is) egy új korba lépett az emberiség

Hírek, home_slider| Views: 1661

Idén is megrendezték a Világgazdasági Fórum leghíresebb rendezvényének tartott gazdasági világcsúcstalálkozót a svájci Davos városában. A fórumon a legbefolyásosabb üzletemberek, tudósok, politikusok, értelmiségiek vitatták meg a globális kihívásokat jelentő kérdéseket. A fórumon felszólalt a világ legismertebb természetfilmese, Sir David Attenborough is, aki szerint a következő pár év az elkövetkező ezer évet is meg fogja határozni földünk jövője szempontjából.

A 92 éves brit természetfilm-rendező és természettudós számos gondolatával igyekezett meggyőzni a hallgatóságát és a nyilvánosságot arról, hogy a megfelelő intézkedések hiányában búcsút inthetünk a jólétnek. Attenborough hangsúlyozta, hogy ő még egy másik korszakban, az ún. holocén földtörténeti korszakban született, amire a klímaviszonyok stabilitása volt jellemző. Ennek a kornak köszönhető az, hogy az emberiség letelepedhetett, termelésbe kezdhetett, illetve hogy most egy globálisan összekapcsolt civilizációban élhetünk.

Azonban Attenborough hangsúlyozta: a holocénnak vége, „az Édenkert többé már nem létezik”. Ennek oka, hogy egy új földtörténeti korba érkeztünk: az antropocénba, amelyben az emberek Földre gyakorolt tevékenysége áll a fókuszban.

A lovaggá ütött brit természetfilmes elmesélte, hogy munkásságának ideje alatt milyen elképesztő változásokat tapasztalt bolygónkon az elmúlt évtizedekben. David bízik abban, hogy amikor az emberek megértik, mi is a tét, sikerül rábírni a kormányokat és a vállalatokat a szükséges környezetvédelmi és fenntarthatósági intézkedések megtételére. Hangsúlyozta: a következő pár év – melyben az ENSZ megfogalmazza a klímaváltozás kezeléssel kapcsolatos döntését – az elkövetkező ezer évet is meg fogja határozni.

Beszéde után elmondta az újságíróknak, hogy reméli, sikerült hatnia a fórumon résztvevők gondolkodására. Véleménye szerint több olyan ember hallhatta beszédét, akiknek nagyobb befolyása van, mint egyes nemzetállamoknak.

Sir David Attenborough angol természettudós, dokumentumfilmes, aki az ismeretterjesztő műsorok első számú úttörője. 1957 óta készít természetfilmeket és sorozatokat a BBC számára. Legismertebb művei közé tartozik többek között az Az Élet sorozat, Az első édenkert, és az Élet a fagyban című alkotások.

Forrás: 444.hu; wikipedia.hu

Kép: carbonbrief.org