Written by

Bab nélküli kávé az erdőirtás ellen

Hírek, home_slider| Views: 432

A kávé az egyik legkedveltebb ital a világon, de nem a legzöldebb. A világ melegszik, a kávéültetvények „elmozdulnak”, ezért erdőirtással teremtik meg az új kávéföldeket. De van megoldás! Több cég is kínál környezetbarát kávé alternatívát, mely csökkentheti a kávézás ökológiai lábnyomát.

Az előrejelzések szerint 2050-re a globális felmelegedés következtében a jelenleg használt kávéföldek kevésbé lesznek alkalmasak a kávénövények termesztésére. A termőföldeket magasabb helyekre, hegyoldalakra ültetik és erdőirtással létesítenek új helyet számukra, amely a fosszilis energia használata után a második fő oka az éghajlatváltozásnak.

„A kávé elég riasztó ütemben okoz erdőirtást […] Egy gépezetről beszélünk, egy olyan kávégépezetről, amely soha nem áll meg, mindig újabb földeket keres, és ezt próbáljuk megakadályozni” — mondta Andy Kleitsch, az Atomo Coffee vezérigazgatója és társalapítója. „Azért indítottuk ezt a céget, hogy valóban változtassunk a világon.”

Kávét laboratóriumból?

Az Atomo beszámolója szerint a termékük próbaüzemi prototípusának (proof-of-concept) karbonlábnyoma 93 százalékkal kisebb, mint a hagyományos kávéé, és 94 százalékkal kevesebb vizet igényel az előállítása. A Time Magazine a prototípust az év kétszáz legjobb innovációja közé sorolta 2022-ben.

A Seattle-i startup cég nem termőföldeken, hanem laboratóriumban „termeszti” kávéját feldolgozóipari melléktermékekből, mint a görögdinnyemag és napraforgómaghéj. Kezdetben ezekkel az alapanyagokkal kísérleteztek. A mostani prototípus molekuláris szerkezetét datolyamaggal imitálják, melyet szőlőkivonatban és cikóriában áztatnak. A hozzáadott koffeint teából nyerik ki. Jelenleg három molekuláris hideg főzet (cold brew) kínálatuk van; a Classic Black, az Ultra Smooth és az Oat Milk Latte.

Ez lenne a jövő?

Nem ez a kezdeményezés az egyetlen. A Minus Coffee is kínál kávé-alternatívát. Hideg főzetük hét fő újrahasznosított összetevőt tartalmaz: datolyamagot, cikóriát, napraforgómagot, szentjánoskenyeret, lencsét, szőlőmagot és kölesmalátát. Az alapanyagokat megpörkölik, erjesztik, így jön létre a kávéhelyettesítő kivonat.

A cég nem csak kávépótlékkal foglalkozik, hanem a mezőgazdasági termelők kiszolgálásával is. „Egy közép-amerikai szervezettel működünk együtt, amely segít a kávétermelőknek átállni az agrár-erdészeti rendszerekre és olyan növényekre, amelyek jobban ellenállnak az éghajlatváltozásnak és nagyobb bevételt biztosítanak számukra.”

A Northern Wonder holland élelmiszer-technológiai márka kávémentes „kávékapszulákat” és filterkeverékeket állít elő. A kávékapszulák Nespresso-kompatibilisek, filterkeveréke pedig a hagyományos filterkávéhoz hasonlóan készíthető. A megszokott hideg főzet és őrölt kávé mellett egész babot is fejlesztenek. Termékeik koffeines és koffeinmentes változatban is elérhetőek.

Az irány jó

Sok ember életébe hoz boldogságot a kávé, emiatt nehéz lemondani róla. Azonban szerencsére a fent említett kezdeményezések és bab nélküli kávétermékek jó alternatívának bizonyulnak, ahhoz, hogy megóvjuk környezetünket, miközben a kávézás élményéről sem kell lemondanunk. Remélhetőleg a trend folytatódni fog, és a jövőben egyre több fenntartható kávéhelyettesítő fog létezni, hogy mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbbet.

Források: Reuters, Forbes, Agrárszektor, Greenqueen