Written by

Amikor leomlanak a falak…

Hírek, home_slider| Views: 1268

Ez biztosan nem fenntartható: 2019. január 25-én leomlott a brazíliai Minas Gerais állambeli Brumadinho közelében a Vale SA bányavállalat zagytározó gátja, az áradatban pedig százak tűntek el.  Magyarországon nyolc és fél évvel ezelőtt következett be kísértetiesen hasonló környezeti katasztrófa. Akkor, a kolontári vörösiszap-árban 10 ember lelte a halálát.

A múlt pénteki gátösszeomlás teljesen váratlanul, ebédidőben történt. Az iszaplavina letarolta a bánya adminisztrációs részlegét, ahol több száz alkalmazott ebédelt. A gátszakadás következtében hatalmas mennyiségű iszap zúdult a környező vidékre.  Az iszapár utat tört magának a környező farmvidéken és az erdőkön egyaránt, felbecsülhetetlent kárt vonva maga után. A katasztrófa Brumadinho közelében történt, ahol Brazília egyik látványossága, az Inhotim Institute kültéri művészeti múzeum is található. A múzeumot – amit több tízezren látogatnak havonta – evakuálták.

A zagytározó, amelynek gátja pénteken átszakadt, a világ legnagyobb vasérc- és nikkelkitermelőjének, a Vale SA-nak a tulajdonát képezi. A vállalat korábban, 2015-ben is érintett volt egy hasonló ügyben, amikor a BHP Billiton és Samarco Mineracao cégek közös birtokában lévő zagytározó fala omlott le és 19 ember vesztette életét.

A mostani környezeti katasztrófa következtében az eddigi adatok szerint több, mint 55  ember vesztette életét, és több, mint 345 embernek veszett nyoma. Az esély arra, hogy további túlélőket találjanak, immáron minimálisra csökkent.

Hazánkban 2010. október 4-én történt hasonló iszapkatasztrófa, amikor az Ajkai Timföldgyár egyik vörösiszap-tározójának gátja átszakadt. Az eset következtében 10 ember vesztette életét és több mint 150 fő sérült meg. Az erősen lúgos hatású anyag komoly gazdasági és ökológiai károkat okozott a Devecseri kistérségben. A Győri Törvényszék várhatóan 2019. február 6-án hozza meg döntését arról, büntetőjogilag felelősek-e tározót birtokló társaság vezetői a tragédiában.

Forrás: euronews.com;  wikipedia.org; 444.hu;

Kép: irishtimes.com