Written by

10 fa ültetése – ez az iskolavégzés feltétele a Fülöp-szigeteken

Hírek, home_slider| Views: 1548

Nincs mese, a globális felmelegedés elleni küzdelemből mindenkinek ki kell vennie a részét! A Fülöp-szigeteken egy rendkívül előremutató kezdeményezéssel álltak elő: minden általános iskolát, középiskolát, és felsőfokú képesítést befejező tanulónak egyaránt tíz fát kell ültetnie.

A jelenlegi globális felmelegedés 80 százalékáért az emberi szén-dioxid-kibocsátás okolható. A zöld növények azonban csökkentik a levegő szén-dioxid-koncentrációját azáltal, hogy a fotoszintézishez felhasználják azt. Ezért (is) nagyon fontos a folyamatos utánpótlás, főleg egy olyan világban, ahol az ember még az esőerdőket sem óvja megfelelő mértékben.

A fülöp-szigeteki zseniális kezdeményezés valójában nem új, hiszen egy régebbi tradíción alapszik, azáltal viszont, hogy ezt törvénybe foglalták, egy új magaslatra emelték a példaértékű kezdeményezésüket. A törvény kimondja, hogy minden diáktól – az általános iskolástól egészen az egyetemi hallgatóig – tíz facsemetét kell ültetnie, hogy megkapja a bizonyítványát.

A szigeteken az elmúlt évtizedekben egyre gyakoribbá váltak az özönvízszerű esőzések, melynek oka a csatornák eltömődésén túl az erdőirtás. A XX. században a Fülöp-szigetek erdős területe 70 százalékról 20 százalékra csökkent: becslések szerint 1934-től 1988-ig 24,2 millió hektárnyi erdőt vágtak ki fakitermelés céljából.

A szigetországban évente több mint 12 millió általános iskolát és 5 millió középiskolát végző gyermek van, továbbá nagyjából 500 ezer hallgató szerez diplomát. Mindezt együttvéve évente 175 millió új fát jelentene. Ez egy generáció alatt 5,25 milliárd fát jelenthet, de ha csupán a fák 10 százalékos túlélési arányával számolunk, akkor is 525 millió fát jelent az utókor számára, akikre reményeink szerint egy sokkal élhetőbb és egészségesebb jövő vár.

 

Az ország kongresszusa 2019 május 15-én fogadta el a törvényt, amely hatvan nap múlva lép érvénybe, miután legalább két országos terjesztésű lapban is megjelent.

 

Forrás: brightvibes.com; travelo.hu; qubit.hu