Written by

Zöldfallal az élhetőbb városokért!

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 328

Az urbanizáció az elmúlt évszázadokban magával hozta a mesterségesen épített környezet térhódítását, amelynek következménye a zöldterületek arányának csökkenése. A (nagy)városok szerkezete ritkán alkalmas nagykiterjedésű zöldfelületek létrehozására. Ezt a problémát azonban kiválóan orvosolja a zöldfal, ami a városokból kiszoruló zöld területek alternatívája.

A zöldfal egy olyan örökzöld, függőlegesen épített felület, amelyet sűrű növénytakaró borít. Egyes növények ugyanis nem csak a talajon érzik jól magukat, de függőleges helyzetben is. A zöldfalat nem csupán magántulajdonban lévő épületeken, de közterületen lévő tűzfalak, víztornyok, kémények, kerítések esetében is egyaránt érdemes alkalmazni az oxigén-ellátás érdekében. Hazánkban elsősorban az őshonos borostyánt ajánlott a talajba vagy a fal mellé állított konténerbe ültetni, de a lilaakác, az örökzöld lonc és egyes vadszőlőfajták is remekül funkcionálnak zöldfalként.

Nézzük, milyen előnyei vannak a zöldfalnak a mikro-és makrokörnyezetünkre, valamint testi-lelki egészségünkre nézve!

  • A zöldfal természetes hőszigetelőként működik. Míg télen nem engedi kiszökni a lakásból a meleget, addig a nyári forróságban megakadályozza a lakás túlzott felmelegedését.
  • A borostyánfallal számos egészségügyi problémát is megakadályozhatunk, mivel megköti a levegőben lévő káros anyagokat, továbbá biztosítja a folyamatos oxigén-ellátást.
  • Ha borostyánpanelt választunk kerítésnek, azáltal nem csak védelmet biztosítunk magunknak és értékeinknek, de az intimszféránkat is óvhatjuk az utcafront vagy a szomszéd felől.
  • A tévhitekkel ellentétben a borostyánfal nem árt a vakolatnak, épphogy védi azt. A borostyán sűrű levelei felfogják a port és a szelet, továbbá lepergetik az esőt. Sőt, a házfalak nedvesedését is gátolják, mivel vízfelvételükkel szárítják a talajt. Egy növénnyel befuttatott homlokzatot akár 50-60 évig nem kell felújítani.
  • A felfutott sűrű levélréteg nem csak az időjárás hatásaitól óvja meg lakásunk, de a külső zajok egy részét is felfogják, mivel a levelek nem engedik át a hanghullámokat, így természetes zajcsökkentőként is funkcionálnak.

Forrás: greenfo.hu; borostyanfal.hu