Written by

Vigyázz, kész, Valentin!

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 398

Az angolszász országokban a február 14. napján tartott Valentine’s Day (Bálint-nap) a XX. század végétől vált világszerte a szerelmesek napjává. Globalizált világunkban azonban – sok más ünnephez hasonlóan – a Valentin-napnál is a materiális értékek felé tolódás tapasztalható. Talán nem is sejtjük, milyen hatalmas ennek a napnak az ökológiai lábnyoma, illetve hogy milyen nagy mennyiségű hulladék keletkezik világszerte az évnek csupán ezen az egy napján.

Az Egyesült Állomokban a február 14-ét megelőző napokban csaknem 400 millió szál rózsát és 25 millió tonna csokoládét vásárolnak és ajándékoznak az emberek szeretteiknek.  Az édességek közül ilyenkor a szívecske alakú bonbonok a legnépszerűbbek. Ezek azonban sem az egészségünkre, sem bolygónkra nincsenek pozitív hatással. Az apró csokoládéfalatokat többrétegnyi műanyag, celofán, és papír borítja, amelyek szemetesekben vagy rosszabb esetben a környezetben végzik. Egyes bonbonoknak egyébként több mint 40 százalékát teszi ki a csomagolás.

A bonbonok mellett a másik legnépszerűbb Bálint-napi ajándék a virág, különösen a (vörös) rózsa. Talán nem is gondolnánk, de a hatalmas rózsakoszorúk se tartoznak a legkörnyezettudatosabb alternatívák közé. A februári hideg időjárás nem kedvez a rózsák virágzásának, így azokat meleg helyekről kell importálni, aminek a szállítása semmiképp se mondható környezetbarátnak.

Hajlamosak vagyunk, hogy a nagy rohanásban egy újabb műanyag csecsebecsét vásároljunk szerettünknek, csak hogy ne üres kézzel álljunk elé ezen a napon. A fenntarthatóság jegyében azonban érdemes megállni egy pillanatra, gondolkodni, és realizálni, hogy a döntéseinket mi hozzuk! Fizessük be párunkat egy masszázsra, menjünk el egy közös fürdőzésre, moziba, (színházi) előadásra, vagy egy romantikus vacsorára egy helyi étterembe! Idén a Bálint-nap péntekre esik, így ha aznap munka után nincs időnk vagy energiánk megünnepelni, adjunk kedvesünknek egy bónt annak zálogaként, hogy a hétvégén bepótoljuk azt, amire aznap nem volt lehetőség.

 

Forrás: Piac & Profit; Green Living Tips