Written by

Szélből nyert árammal működő vonatok robognak Hollandiában

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 318

2017 óta – elsőként a világban – kizárólag szélenergiából nyert árammal üzemelnek a vonatok Hollandiában. Az eredeti ütemezés szerint erre csak 2018-ban került volna sor, ám már a kitűzött céldátum előtt egy évvel sikerült a vállalás teljesítése.

Az Nederlandse Spoorwegen holland vasúttársaság energiaellátását az Eneco energiavállalat biztosítja. A pontos számok tekintetében ez a mennyiség napi 600 ezer ember szállításához elegendő, másként fogalmazva napi 1,2 millió szén-dioxid-kibocsátás nélküli vonatúthoz.

Bár Hollandiában évszázadok óta használnak szélenergiát a legkülönbözőbb célokra, az, hogy egy adott tevékenységnek a 100 százalékát biztosítják a szélenergia segítségével, még a tulipánok országában is különleges vállalásnak számít.

Ez az előremutató és hatékony kezdeményezés mindkét fél számára egyaránt hasznos, hiszen a vasúttársaság megújuló, tiszta energiát kap az energiavállalattól, míg ez utóbbinak további lehetőség nyílik arra, hogy bővítse szélerőműparkját.

A Hollandiában jelenleg üzemelő több mint 2200 szélmalom annyi energiát képes termelni, ami 2,4 millió háztartás ellátásához elegendő. Mint köztudott, Hollandiában a szél felhasználása hosszú múltra tekint vissza. Az országban már az 1700-as években 8000 szélmalom működött, melyek elérték az 5-10 kW teljesítményt is, amivel már fűrésztelepek, fémmegmunkáló üzemek is dolgoztak.

Forrás: index.hu; brightvibes.com; piacesprofit.hu